Selecteer Pagina

De nieuwste Panasonic GX800 is een flinke camera van zich-selfie

De nieuwste Panasonic GX800 is een flinke camera van zich-selfie

Panasonic heeft zojuist op de CES naast de langverwachte GH5 ook de laatste telg in de Lumix familie, de Panasonic DMC-GX800, aangekondigd. Ik heb in de weken voor de techbeurs CES de mogelijkheid gehad om met deze camera alvast te fotograferen en te onderzoeken wat ’m  zo uniek maakt. Het sleutelwoord hier is “selfies”, want met de GX800 kun je makkelijker dan ooit  selfies en zelfs panorama-selfies maken. Lees in deze post mijn eerste bevindingen van deze gloednieuwe instapper in de GX lijn van Panasonic.

GX, GH, G: Gooit Panasonic haar assortiment om?

De Panasonic Lumix camera’s, die als sinds 2001 op de markt zijn, zijn er in vele  soorten en maten. Panasonic produceert alleen compact- en systeemcamera’s,  geen spiegelreflexcamera’s. De systeemcamera’s worden vaak aangeduid als DSLM (Digital Single Lens Mirrorless). In dit DSLM segment heeft Panasonic op het moment van schrijven de volgende productlijnen:

  • De GH-lijn: DSLR design body, top lijn met focus op video
  • De G-lijn: DSLR design, instaplijn voor de GH producten
  • De GX-lijn: Rangefinder design
  • De GF-lijn: Rangefinder design, voorganger van de GX serie, nu meer een instapmodel.
  • De GM-lijn: Rangefinder design, hele kleine body, specificaties vergelijkbaar met de GX en G-lijn.

Panasonic GX800 lumix

Verschillende websites vermelden al langer dat Panasonic bezig zou zijn om haar assortiment aan te passen. Zo zouden op den duur alleen nog de GH, G en GX lijnen overblijven en zou er een nummering gebruikt gaan worden om de verschillende types aan te duiden.

Zo hebben we nu bijvoorbeeld in de GX-lijn de GX8, GX80 en GX800. Drie typen voor drie verschillende soorten gebruikers: de types met één cijfer staan voor de toplijn, twee cijfers voor de lijn voor gevorderden en drie cijfers voor de starters/instappers. Hiermee zou de Panasonic GX800 een camera worden voor de instapper in de GX-lijn. Het lijkt er overigens op dat Panasonic de nummering van o.a. Canon heeft overgenomen (5D, 60D, 650D, 1100D). Eén ding is duidelijk: het zal er allemaal wel wat overzichtelijker van worden.

Fikse specificaties in de Panasonic GX800

De laatste technieken van Panasonic zijn ingebouwd in deze kleine camera: 16MP, 4K, DFD, WiFi en veel meer.

Deze camera heeft de laatste Panasonic technieken aan boord en is best rijk uitgerust voor een instapper in de GX lijn. Zo krijg je een 16MP sensor zonder “Low pass filter”, waarvan op het moment van schrijven onbekend is of dit dezelfde sensor is die is gebruikt in de GX80 camera. Je kunt ermee filmen in 4K 30p of Full HD in 60p en voor autofocus kun je ook gebruikmaken van de laatste contrast AF met DFD (Depth From Defocus) technologie in combinatie met Low light autofocus (-4EV).

Verder heeft de camera de gebruikelijke WiFi functionaliteit. Als je deze hebt ingesteld op je camera en bijvoorbeeld je smartphone, dan kun je de gemaakte beelden met de Panasonic Image app eenvoudig overbrengen naar je smartphone en op de sociale kanalen plaatsen.

panasonic gx800 toy

(Panasonic GX800, 1/6s, f/5.6, 32mm, ISO3200)

De Panasonic GX800 wordt geleverd met een Lumix G vario 1:3.5-5.6 /12-32mm lensje met een filtermaat van 37. Als je aan de focusring draait en “doordraait”, dan kun je dit lensje inklappen en steekt hij nog maar ca. 1,5cm uit.

Het design van de Panasonic GX800

Deze GX800 lijkt heel erg op de Panasonic GF7. De afmetingen zijn hetzelfde, alleen heeft deze nieuwste GX800 geen “oculair bobbeltje” meer in het midden en is de rechterkant van de camera (waar de ontspanknop op zit) iets verhoogd. Verder is er geen verschil te merken in de body.

Deze camera komt in twee kleurencombinaties: zwart/zilver en oranje/zilver en zoals je kunt zien heb ik de oranje/zilveren variant meegenomen. De body voelt stevig aan en is net groot genoeg voor mensen met grote handen (zoals ik). Het oranje materiaal en de uitsparing achterop waarop je je duim kunt laten rusten, zorgen ervoor dat je de camera stevig vast kunt houden.

Het formaat is echt ideaal voor onderweg. Hij valt zo in je jaszak en zelfs broekzak!

De ergonomie en de layout van de knoppen is prima. Alle functies zijn, na even puzzelen, direct benaderbaar en snel te veranderen. Vooral het bekende Panasonic Q-menu helpt je hier goed bij.

Natuurlijk heeft dit selfie monster een opklapbaar scherm (alleen 180 graden omhoog) en een uitklapbare lens. Het is wel lastig dat je de camera niet kunt gebruiken als je de kitlens niet opent. De camera start dan simpelweg niet op en ik heb gemerkt dat je hier heel vaak tegenaan loopt.

Er zit een kleine verrassing achter het batterijklepje: je kunt niet uit de voeten met je eigen SD kaartjes, want voor deze GX800 moet je micro SD kaartjes hebben. Ook kun je de batterij niet extern opladen, maar moet je gebruik maken van de USB aansluiting. Dit zie je de laatste tijd wel meer op camera’s verschijnen en kan heel handig zijn om onderweg met bijvoorbeeld een powerbank je camera even snel bij te laden.

Panasonic GX800 scherm

Met zijn afmeting van 106.5 x 64.6 x 33.3mm en gewicht van 239 gram (zonder lens) is de Panasonic GX800 een zeer compacte camera en ik heb gemerkt dat je hem prima mee kunt nemen in je jaszak en zelfs je broekzak. Dat gaat uiteraard alleen met de meegeleverde lens die ingeklapt slechts 1,5cm uitsteekt.

Selfies in alle vormen en maten

Aan de vormgeving en specificaties van deze camera valt op te maken dat dit een echt selfie-monster is. Naast een opklapbaar scherm, kun je ook verschillende knoppen voorprogrammeren als ontspanknop, zodat je ook bij omgedraaide camera gemakkelijk een selfie kunt maken.

In focus, uit focus…..smaller gezicht: alles is mogelijk.

De camera heeft aan aantal handige selfie features aan boord. Zo kun je naast standaard selfies ook panorama selfies maken en je kunt ook nog een aantal handige aanpassingen maken aan je selfies. Zo is het mogelijk om de “slimming” slider te verplaatsen, zodat je een smaller gezicht krijgt, of de soft skin modus aan te zetten. Ook kun je aangeven of je de achtergrond in focus, uit focus of standaard wilt hebben. Deze laatste feature zie je hieronder:

Panasonic GX800 achtergrond

(Achtergrond scherp, Panasonic GX800, 1/60s, f/9, 12mm, ISO200)

Panasonic GX800 vaag

(Achtergrond vaag, Panasonic GX800, 1/400s, f/3.5, 12mm, ISO200)

Panasonic GX800 gezicht

(Focus op gezicht, Panasonic GX800, 1/400s, f/3.5, 12mm, ISO200)

Je ziet bij deze drie testopnames dat de camera de instellingen van de belichting aanpast (diafragma voor de scherpte) en bij de laatste variant (focus op onderwerp) een soort softwarematige “blur” toepast op alles behalve het hoofd. De gezichtsherkenning in combinatie met de DFD-technologie zorgt ervoor dat de camera enorm snel scherpstelt en dat de selfies allemaal scherp zijn.

Wat heel handig is gebleken, is de mogelijkheid om automatisch de camera af te laten drukken als hij een of twee gezichten in beeld krijgt. Je kunt ook instellen dat hij pas na een aantal seconden afdrukt nadat je met een hand voor je gezicht langs hebt gezwaaid. Je geeft hiermee in feite de self timer een signaal dat hij kan beginnen met aftellen. Je ziet daarna ook een duidelijke klok op het omhooggeklapte scherm, zodat je op het juiste moment je “selfie-face” kunt trekken.

Optische kwaliteit van de Panasonic GX800

Zoals ik al eerder aangaf heeft deze GX800 een 16MP sensor zonder ND filter en is het de vraag of dit dezelfde sensor is als de nieuwe GX80. Op het moment van schrijven is dit nog niet bekend.
Ik heb deze camera vergeleken met zijn grootste broer in de GX-lijn (de GX8). Beide foto’s zijn gemaakt met de Panasonic 12-35 f/2.8 lens op 1/100s, f/2.8. Links: GX8, rechts: GX800.

Zo op het eerste gezicht lijkt er niet veel verschil waarneembaar tussen beide foto’s. Het is natuurlijk ook lastig te vergelijken, omdat de GX8 een 20MP sensor heeft en wel een ND filter, terwijl de GX800 een 16MP sensor zonder ND filter heeft. Beide foto’s maken op mij een goede indruk. Hieronder heb ik voor de volledigheid nog een 100% crop van de neus van de beer opgenomen (links GX8, rechts GX800):

Als je de scherpte en structuur van de stof op de neus en bij het het mondje bekijkt, dan zie je wel dat de GX8 een kleine voorsprong neemt, maar ik ben zelf erg onder de indruk van het resultaat van de GX800. Het verschil is simpelweg niet zo groot.

De Panasonic GX800 en haar concurrenten

Hoe verhoudt de Panasonic zich tot de concurrenten in zijn segment en wie zijn deze potentiële concurrenten? De belangrijkste concurrenten zijn de Panasonic GF7, Olympus E-PL8, Fujifilm X-A10 en de Sony a5100.

Laat ik beginnen met de overeenkomsten op te sommen:

  • WiFi functionaliteit
  • Maximale ISO 25.600
  • Mogelijkheid voor Full HD filmen
  • Ingebouwde flitser
  • Selfie mode

Panasonic GX800 tram

Maar er zijn ook duidelijke verschillen tussen deze camera’s. Ik zal er eens een paar noemen:

Panasonic GX800 (eur549) vs. Panasonic GF7 (eur379) en Olympus E-PL8 (eur599).

Ze hebben alledrie een 16MP sensor, maar de GX800 heeft geen ND filter. Verder heeft de GX800 op het gebied van 4K filmen -en dus ook post focus en stacking technieken- een voorsprong op de GF7 en de E-PL8.

Panasonic GX800 (eur549) vs. Fujifilm X-A10 (eur549)

De Fujifilm heeft een 16MP APS-C sensor aan boord en verder zie je dat er een groot verschil is in technieken op het gebied van focus (DFD is specifiek Panasonic) en 4K filmen met de bijbehorende functies: focus stacking, post focus. Daarnaast heeft de Fujifilm geen aanraakscherm dat je kunt opklappen. De maximale sluitertijd van de Fujifilm (1/32.000s) wint het van de Panasonic (1/16.000s). De langste opening van de sluiter is bij de Panasonic 60sec. en de Fujifilm 30sec.

Panasonic GX800(eur549) vs. Sony a5100 (eur529)

De Sony heeft wel een opklapbaar aanraakscherm, maar moet het op dat scherm met 940K pixels doen in vergelijking met de 1040K pixels op de Panasonic. Verder ontbreekt op de Sony net als bij de anderen ook het 4K filmen met alle bijbehorende snufjes.

Panasonic GX800 waterkant

Panasonic GX800: De conclusie

Panasonic heeft met deze GX800 een mooie camera in de GX-lijn in de markt gezet. Samen met zijn grotere broers, de GX80 en GX8, zorgt hij voor een mooi breed scala aan rangefinder-look camera’s. Alle drie hebben ze de laatste 4K technologie aan boord waarop Panasonic veel van haar functies heeft gebaseerd. Ook de laatste verandering,  het verwijderen van het ND filter, is in de GX800 doorgevoerd.

Vooral de combinatie van zijn zeer beperkte omvang, de goede specificaties en de ruime mogelijkheden maken dat deze camera eigenlijk geen instapper mag worden genoemd. Je hebt met de GX800 genoeg technieken bij je om in iedere situatie een mooie foto te kunnen maken.

Ik heb tijdens het fotograferen gemerkt dat ik de GX800 met veel plezier uit mijn jas tevoorschijn haalde en ik was thuis achter de computer iedere keer blij verrast met het resultaat. Ik mis alleen wel de viewfinder op dit model, maar het toevoegen van een EVF zou de camera weer flink groter maken en je kunt je afvragen of dit past op een “selfie camera”.

Ik ben onder de indruk van de GX800 en heb er met veel plezier mooie foto’s mee gemaakt.

Knap staaltje werk Panasonic!

Sample foto’s gemaakt met de Panasonic GX800

Ben je benieuwd naar de kwaliteit van de testfoto’s? Ik heb ze op Flickr geplaatst en daar kun je de foto’s op volledige resolutie bekijken. Voor de actuele prijs van de Panasonic GX800 kijk je hier.

Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte