Selecteer Pagina

Review: M.ZUIKO DIGITAL ED 12‑40mm 1:2.8 PRO

Review: M.ZUIKO DIGITAL ED 12‑40mm 1:2.8 PROScore 87 %Score 87 %

Met de komst van de Olympus OM-d EM-1 in september 2013, heeft Olympus ook meteen deze lens uitgebracht als eerste exemplaar in de PRO serie. Olympus heeft waarschijnlijk de doelstelling gehad om bestaande SLR fotografen over te halen om over te stappen op een Micro 4/3 systeem, want de E-M1 in combinatie met de 12-40mm PRO lens heeft een professionele uitstraling en gevoel. Toen wij deze lens in handen kregen, vroegen we ons meteen af of hij het predicaat PRO verdient en hoe hij zich verhoudt tot zijn directe concurrent de Panasonic 12-35 F/2.8.

Specificaties van de 12-40mm PRO lens

Alles bij deze lens straalt “PRO” uit. Het gewicht is PRO, zijn grotendeels metalen behuizing voelt PRO, zijn focusring en zoomring voelen PRO en zelfs de opdrukken op de lens ademen PRO.

Micro Four Thirds lenzen kunnen gebruikt worden op zowel Panasonic als Olympus bodies, maar deze 12-40mm komt het best tot zijn recht op de Olympus OM-D E-M1. Deze twee zijn voor elkaar gemaakt (en tegelijk uitgebracht) en deze combinatie hebben wij dan ook gebruikt in onze tests.

Olympus 12-40

Deze combinatie is spatwater- en stofdicht en is grotendeels vervaardigd van metaal. Dat is ook meteen te merken, want vergeleken met zijn Panasonic gelijke is hij wel aan de zware kant. De lens wordt geleverd met een lenskap en zonnekap, welke aanvoelen als metaal. Maar in werkelijkheid gebruikt Olympus een plasticsoort van hoge kwaliteit en dichtheid, waardoor het lijkt alsof het metaal is.

12-40 lens met zonnekap: 398 gram
Panasonic 12-35 lens met zonnekap:  348 gram
Olympus combinatie: E-M1 + 12-40mm lens: 900 gram
Panasonic combinatie: GX8 + 12-35mm lens: 822 gram

Design en bouwkwaliteit van de 12-40mm PRO

Zoals eerder benoemd is dit een lens speciaal ontwikkeld voor de professional of de serieuzere amateurfotograaf. De lens zelf is volledig uit metaal vervaardigd, is water-, stof- en vorstbestendig mede door zijn rubberen vatting. Als je deze lens op een OM-D camera schroeft voelt de koppeling zeer stevig aan. Er zit geen enkele beweging meer in de lens ten opzichte van de body.

Als je kijkt naar de afmeting en het gewicht, dan is dit een flinke jongen in het MFT segment. Met zijn 380 gram, 84mm lengte en een diameter van 70mm is het meteen een flinke aanslag op de ruimte in je tas. De filtermaat is nog wel 62mm en om daarbij te kunnen komen, moet je eerst de zonnekap met bayonet klik mechanisme verwijderen. Dit is een handig mechanisme gebleken, omdat het onmogelijk geworden is om per ongeluk een draai te geven aan de zonnekap om er vervolgens thuis achter te komen dat je rare zwarte vlekken in beeld ziet.

Ondanks de grote omvang en het hoge gewicht is de lens prima in balans. Wij hebben dit getest op een Panasonic GX1, een GX7, GX8 en een Olympus E-M1. Zoals eerder aangegeven, voelt de E-M1 combi als “gegoten”. De lens heeft twee ringen, een focusring en een zoomring. Beide draaien erg soepel en de focusring heeft een dubbele functie. Je kunt deze naar achteren klikken om over te schakelen op handmatige focus. De zoomring zorgt ervoor dat de lens uitschuift, maar hij doet dat wel op een rare manier. Van 12mm tot 18mm wordt de lens korter om vervolgens tussen de 18mm en 40mm weer verder uit te schuiven. De focusring kun je in de auto stand oneindig doordraaien, maar in handmatige stand maar 90 graden.

Olympus 12-40 mini

Handige extra feature is de millimeter indicatie op het scherm van je Olympus body als je aan de zoomring draait. Deze zoomring werkt op een Olympus lens precies andersom als bij een Panasonic lens. Links is telestand, rechts is groothoek.

Nog een handige extra feature is de L-Fn knop aan de linkerkant op de lens. Deze knop zit precies waar je je linkerduim houdt als je de combinatie met twee handen vasthoudt. Deze knop kun je in het menu van de camera alle mogelijke functies toewijzen die je maar kunt bedenken. Helaas werkt deze knop niet als je de lens gebruikt om een Panasonic body.

Focussysteem van de 12-40mm PRO

De autofocus van de lens is snel en stil. Zeker als er een vast focuspunt wordt geselecteerd, reageren de camera en lens snel en mis je bijna nooit een moment.

Dit komt mede door een lichtgewicht focus unit in de lens en een MSC (Movie and Still Compatible) mechanisme welke wordt aangedreven door een snelle stappenmotor. De autofocus is erg stil en kan prima gebruikt worden voor film doeleinden.

Alleen als er minder contrast in beeld is, of als het wat donkerder wordt, dan heeft de lens problemen om de focus te vinden. Dit gebeurde op zowel de E-M1 body als de GX8 body. Op het scherm van de camera is natuurlijk moeilijk te zien of een opname volledig scherp is, maar bij terugkomst zijn we verschillende keren teleurgesteld  in de focus van de lens toen we het resultaat bekeken op een groot scherm.

Olympus 12-40 Delfts blauw

De Olympus 12-40mm PRO lens heeft zelf geen stabilisatie aan boord, maar moet het hebben van de stabilisatie in de body van de camera. De lens hebben we zowel op een E-M1 getest, als op een GX8 en vooral bij de eerste waren we flink onder de indruk van de stabilisatie en het aantal extra stops die we kregen om een stabiele opname te kunnen maken.

Optische kenmerken

De optische kenmerken die horen bij deze PRO lens zijn: 14 lenselementen in 9 groepen. De lens heeft ronde diafragma bladen die zorgen voor een mooie bokeh en tot f/22 reiken. Er zitten verschillende lenselementen in de lens die zorgen voor het uitstekend optisch resultaat. De lens is uitgerust met ZERO-coating (Zuiko Extralow Reflection Optical) voor verminderde reflectie. De kortste focusafstand is maar 20 centimeter. Dit zorgt ervoor dat je deze lens ook prima kunt gebruiken voor wat eenvoudigere macro opnames.

Olympus 12-40 macro
Over kwaliteit van de lens en de beelden kunnen we duidelijk zijn: dit is de beste zoomlens die er momenteel verkrijgbaar is voor een MFT systeem. Overal op internet kun je reviews lezen over diffractie, scherpte, hoekscherpte etc. van deze lens. Iedereen geeft hetzelfde signaal af: de kwaliteit van deze zoomlens evenaart de kwaliteit van de Olympus prime lenzen, maar met het verschil dat je er ook extra zoom functionaliteit bij krijgt.

Vergelijking met Panasonic 12-35mm F2.8 X-lens

Natuurlijk heeft ook Panasonic een PRO lens (aangeduid met X) in de vorm van de Panasonic Lumix X G 12-35mm F2.8 ASPH Power O.I.S. Deze lens heeft ruwweg dezelfde specificaties als de Olympus 12-40 (hij is dus wel 5 mm korter), is niet helemaal van metaal gemaakt en weegt 50gram minder. De Panasonic is wel gestabiliseerd en kan met de nieuwe GX8 zelfs gebruik maken van Dual O.I.S.

Hieronder zie je een shot genomen met de GX8 en beide lenzen.

Olympus 12-40 Delft
Olympus 12-40 vs Panasonic

Hier valt duidelijk op dat beide lenzen niet voor elkaar onder doen en dat ze allebei meer dan prima scherp beeld afleveren. De Panasonic lens lijkt iets meer  “fletsheid” in zich te hebben terwijl de Olympus een wat rustiger beeld afgeeft. Vreemd detail is wel dat onder dezelfde lichtomstandigheden en bij gebruik van dezelfde body de Olympus lens uitkomt op een tijd van 1/200s en de Panasonic op 1/160s. Blijkbaar heeft hij minder licht nodig……vreemd.

Conclusie

We kunnen deze korte review gemakkelijk afsluiten. Dit is een toplens! Qua bouw, scherpte en gebruik presteert de 12-40 lens meer dan goed. Zeker als hij gemonteerd is op een Olympus E-M1 body (waarvoor hij is ontwikkeld) is het een genot om mee te fotograferen. Op alle aspecten performt hij goed en als we dan toch wat nadelen moeten noemen, dan zijn dat alleen zijn moeizame focus bij (erg) weinig licht en zijn hoge prijs. Ondanks deze punten is hij zijn geld meer dan waard en levert hij een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Sample foto’s

Ben je benieuwd naar de kwaliteit van de foto’s? Wij hebben ze op Flickr geplaatst en daar kun je de foto’s op volledige resolutie bekijken.

Foto’s: Richard Dijkstra, Review: Spiegelloos.nl

Review

87 %

Samenvatting Dit is een toplens! Qua bouw, scherpte en gebruik presteert de 12-40 lens meer dan goed. Zeker als hij gemonteerd is op een Olympus E-M1 body (waarvoor hij is ontwikkeld) is het een genot om mee te fotograferen. Op alle aspecten performt hij goed en als we dan toch wat nadelen moeten noemen, dan zijn dat alleen zijn moeizame focus bij (erg) weinig licht en zijn hoge prijs.

Bouw kwaliteit
95 %
Handling / gebruik
85 %
Beeldkwaliteit
90 %
Specificaties
80 %
Prijs / KWaliteit
85 %
Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte