Selecteer Pagina

Review: Olympus M.ZUIKO DIGITAL 25mm 1:1.8

Review: Olympus M.ZUIKO DIGITAL 25mm 1:1.8Score 82 %Score 82 %

Deze prime lens van Olympus is eind januari 2014 op de markt gekomen en heeft inmiddels zijn positie veroverd tussen zijn grotere broer de 45mm F/1.8 en de kleinere 17mm F/1.8 lens. Met zijn 25mm heeft hij een kijkhoek vergelijkbaar met die van het menselijk oog. Panasonic heeft de Leica variant van 25mm in haar pakket en de hamvraag voor deze review is dan ook: hoe verhouden de Olympus en Panasonic 25mm lenzen zich tot elkaar, zeker gezien het prijsverschil van €170. Een kleine heads up: de scherpte maakt hier niet het verschil!

Specificaties van de lens

Olympus heeft voor haar OM-D serie verschillende typen lenzen gemaakt die prima aansluiten bij de E-M1, E-M5 en E-M10. In de PRO serie zijn het allemaal lenzen met een maximaal diafragma van F/2.8 en in de premium serie (waar deze lens onderdeel van uitmaakt) is dat F/1.8. Als premium zijn momenteel de 12, 17, 25, 45, 60 en 65 millimeter objectieven verkrijgbaar en in deze review voelen we dus de 25mm aan de tand (50mm equivalent full-frame).

Olympus noemt deze lens op haar website een “onmisbare lens” en hier zijn wij het roerend mee eens. Een 25mm lens is een prima gemiddelde prime lens, waarmee je in-en-om het huis mooie foto’s kunt maken. Dit komt natuurlijk door het feit dat de kijkhoek vergelijkbaar is aan het menselijk oog en de foto’s dus prettig zijn om naar te kijken.

De lens is van kunststof gemaakt (136gr ) en voelt een beetje “iel” aan. En als je de bouwkwaliteit vergelijkt met de Olympus PRO 12-40mm of de Panasonic Leica 25mm, dan zie en voel je meteen het verschil. De lens wordt geleverd met een kleine zonnekap en een heel klein plastic lenskapje wat overigens niet makkelijk te plaatsen en te verwijderen is. Door zijn kleine afmeting past deze lens prima op alle Micro Four Thirds camera’s en is hij prima in balans. Voor bijvoorbeeld straatfotografie is dit een prima, niet al te opvallende lens.

Olympus 25mm shot

Optische kenmerken van de olympus 25mm

De hoekscherpte bij groot diafragma is een typisch kenmerk van deze lens. Als je graag scherpe foto’s wilt maken over het hele gebied bij een grote lensopening, dan is dit jouw lens! Zelfs bij F/1.8 levert hij zeer nette beelden op en is er bijna geen onscherpte te ontdekken in de hoeken. Wij hebben foto’s van het Kyocera Stadion in Den Haag gemaakt met zowel de Olympus 25mm lens als met de Panasonic Leica 25mm lens. Vooral deze laatste staat bekend om zijn bouw- en optische kwaliteit en wordt vaak als referentie gebruikt. Hieronder zie je de originele foto met daarbij 2 keer de 100% crop van de linker en rechterkant van de foto.

Olympus 25mm Kyocera stadion

Olympus 25mm f2.8 vergelijk

Olympus 25mm f8 vergelijk
Bij een grote lensopening (f2.8) is nagenoeg geen verschil in scherpte te onderscheiden in beide beelden. En als er al een verschil waarneembaar zou zijn, dan is dat bij f8.0 verdwenen en leveren beide objectieven een haarscherp beeld af.

Snel en stil focussen, handig voor video

Olympus heeft haar MSC concept (Movie & Still Compatible) ingebouwd in verschillende M.Zuiko lenzen en zo ook in deze 25mm lens. MSC kent een nieuwe lineaire motor die zorgt voor snellere en stillere focustechniek. Deze stille techniek is uiteraard meer dan welkom als je graag video’s maakt met je systeemcamera.

Tijdens onze test viel op dat de lens enorm snel is met scherpstellen en hierbij nagenoeg geen geluid maakt. Zelfs met je oog tegen de zoeker en dus je oor dichtbij de camera, is het mechanisme bijna niet te horen. En met de camera ingesteld op AFC (Autofocus Continu) valt de snelheid van focussen echt op. Daar waar je gevoelsmatig nog wel eens moet “wachten” op de Panasonic Summulix 25mm, kom je met deze Olympus 25mm nooit bedrogen uit. Scherp, scherp en scherp!

Het is ook mogelijk om handmatig scherp te stellen met het “focus-by-wire” systeem van Olympus. De lens heeft niet een focus ring die je moet verzetten om handmatig te kunnen focussen, zoals zijn grotere broer de M.Zuiko 12-40 Pro lens. Je zult op de camera zelf moeten schakelen naar MF, maar dan werkt de ring in combinatie met focus peaking (indien beschikbaar op de camera) soepel en accuraat.

Olympus 25mm mini

Vergelijking met Panasonic Leica DG Summilux 25mm F1.4

Natuurlijk is een vergelijk met de Panasonic Leica 25mm F1.4 lens snel gemaakt. Panasonic heeft deze lens alweer even in de markt en maakt onderdeel uit van een lijn lenzen die in samenwerking tussen Panasonic en Leica zijn ontwikkeld en door Panasonic zelf gefabriceerd worden. Bekijk bijvoorbeeld eens de review van de 15mm F1.7 lens waar we ook een vergelijk maken met de 14mm F2.5II ASPH. Hier was het verschil klein, maar wel te onderscheiden.

In dit specifieke geval van het vergelijk van de twee 25mm lenzen, is het verschil nog veel kleiner. En dat terwijl het prijsverschil €170(!) is. Voor de Leica betaal je momenteel €569 en de Olympus €399 en dat verschil zien we in de beelden echt niet terug.

Conclusie

Deze lens is door Panasonic later toegevoegd aan de prime serie om een gat op te kunnen vullen. En dat hebben ze met deze 25mm lens prima gedaan. Net als zijn kleinere broertjes en grotere broers doet hij wat een mooie prime lens moet doen: continu scherp beeld afleveren. Door zijn snelle F/1.8 kenmerk is hij werkelijk altijd te gebruiken. Op straat en zelfs als portretlens is hij prima inzetbaar. Door zijn kleine afmeting is de lens een mooi alternatief voor de Panasonic Leica DG Summilux 25mm en mede door het prijsverschil (€399 vs. €569) kun je overwegen om voor deze goedkopere variant te gaan. Maar zoals we in een eerdere review van de Leica 17mm lens al hebben aangegeven: het blijft wel een Leica. Bekijk de foto’s goed en oordeel zelf.

Sample foto’s

Ben je benieuwd naar de kwaliteit van de foto’s? Wij hebben ze op Flickr geplaatst en daar kun je de foto’s op volledige resolutie bekijken.

Foto’s: Richard Dijkstra, Review: Spiegelloos.nl

Review

82 %

Bouw kwaliteit
75 %
Handling / gebruik
70 %
Beeldkwaliteit
90 %
Specificaties
90 %
Prijs / kwaliteit
85 %
Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte