Selecteer Pagina

Olympus OM-D E-M10 MKIII: dit zijn de verschillen met zijn voorganger (mét 4K!)

Olympus OM-D E-M10 MKIII: dit zijn de verschillen met zijn voorganger (mét 4K!)

Twee weken geleden, op 31 augustus 2017, heeft Olympus zijn lang verwachtte derde generatie van de E-M10 aangekondigd. Deze instapper gaat al lange tijd mee en is met de nieuwste technieken klaar om nog een paar jaar mee te kunnen. In deze post een kleine opsomming van de verbeteringen van deze prachtige camera.

Technieken uit andere Olympus modellen

In deze E-M10 zitten specificaties die we onder andere ook tegenkomen bij zijn grotere broer de E-M1. De combinatie van de 8e generatie TruePicVIII beeldprocessor en de 5 assige beeld stabilisatie hebben we ook al gezien bij de E-M1mkii die in 19 mei 2017 op de markt is gekomen. Zijn sensor is gelijk gebleven.

Olympus heeft wel lang gewacht om de derde generatie op de markt te brengen. Mark1 is van 29 augustus 2014 en mark2 van 25 augustus 2015. Nu zijn we 2 jaar later met de mark3 en dit geeft maar aan dat deze lijn een succesnummer is. Hij is zeer gewild door onder andere straatfotografen door zijn formaat en zijn prestaties.

EM10 MKIII Top

De verschillen met zijn voorganger: mk2 vs. mk3

Maar wat zijn nou precies de verschillen of de verbeteringen die deze nieuwste telg hebben meegekregen? Ik som er hier een paar voor je op:

Van full HD naar 4K video: Dit is misschien wel meteen de belangrijkste vernieuwing die Olympus in de E-M10 heeft gestopt. 4K valt bijna niet meer weg te denken uit de filmwereld en vele camera’s hebben deze mogelijkheid ingebouwd. Zelfs Fuji die lang achter is gebleven met deze technologie bouwt dit in met een firmware update in de X-Pro2 en X-T2

Nieuwe image processor: Zoals ik al eerder schreef heeft deze E-M10 de image processor gekregen van zijn grotere broer. Deze TruePicVIII zorgt voor een betere autofocus, 4k filmen en een betere beeldkwaliteit bij weinig licht.

Meer autoficus punten: de E-M10 gaat hier vooruit van 81 naar 121 autofocuspunten. Meer punten zorgen ervoor dat je een groter en nauwkeuriger oppervlak van de sensor kunt gebruiken om te focussen.

Veranderingen aan het uiterlijk: eigenlijk is het design van de hele camera veranderd. De hoeken, de knoppen en het materiaal zijn allemaal aangepakt. Het lijkt ook wel of er meer “aluminium look” is ingebracht. De knoppen bovenop zijn allemaal groter en de indeling en design van de knoppen op de achterkant is ook wat verfijnder gemaakt. 

Een veel grotere grip: de camera is 20 gram zwaarder, 2mm breder en 3mm dikker. Daarnaast heeft hij ook een flink dikkere grip gekregen en dat is zeker bij dit formaat camera’s een welkome aanvulling voor de stabilisatie in de hand.

Eind september komt de E-M10 MKIII op de markt.

Of deze specificaties de overstap waard zijn laat ik graag over aan de lezer. Gezien het grote succes van deze E-M10 is het wel logisch dat Olympus nu met de 3e versie komt. De E-M10mkIII kan dan weer een tijdje mee.

Het is de verwachting dat de E-M10 mark3 eind september op de markt zal komen en dat hij eur649 zal kosten. 

Heb jij ook een E-M10mkII en overweeg je om over te stappen? Laat dan even een bericht achter hieronder, want ik ben benieuwd wat jouw overwegingen hierbij zijn.

Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte