Selecteer Pagina

De Fuji X-T10: van binnen lijkt hij erg op zijn grotere broer

De Fuji X-T10: van binnen lijkt hij erg op zijn grotere broerScore 79 %Score 79 %

De Fuji X-series systeemcamera’s bestaan pas sinds 2012 en dat is in cameraland nog niet zo heel lang. Ondanks haar korte bestaan heeft Fuji inmiddels een flink aantal camera’s en lenzen op de markt gebracht en sinds juni 2015 is daar ook de X-T10 bijgekomen. Een stuk kleiner dan het vlaggenschip, de X-T1, maar ook een stuk goedkoper. Wij voelden hem een paar weken aan de tand en onze bevindingen lees je in deze post.

X Series van Fuji: een relatief jong merk

Met dezelfde 16.3-megapixel APS-C X-Trans II CMOS sensor en EXT processor II als zijn grotere broer de X-T1, zit hij technisch gezien in het topsegment van Fuji-X. Hij heeft zelfs dezelfde batterij aan boord, die volgens de CIPA zo’n 350 opnames mee gaat. Hij mist wel een aantal mogelijkheden ten opzichte van de grotere X-T1 en is daardoor ook een stuk goedkoper.
De X-T10 (€699,-) is geen opvolger van een andere camera in het X-segment, maar vult het gat op tussen de X-T1 (€1.199,-) en de X-E2 (€599,-). De X-T10 ziet er een beetje hetzelfde uit als de X-E2 met zijn aluminium boven- en onderkant en is een flink stuk kleiner dan de X-T1.

Verschillen met zijn grotere broer, de X-T1

Op de site van FujivsFuji is een mooie vergelijking tussen de X-T1, X-T10 en de X-E2 te vinden. De opvallende verschillen tussen de X-T1 en de X-T10 zijn:

  • De X-T1 heeft een mooie, grote viewfinder (0,77x), terwijl de X-T10 het moet doen met 0,62x;
  • De X-T10 (UHS-I kaartjes) schiet net als de X-T1 (UHS-II kaartjes) met 8fps, maar zakt na 1 seconde al terug naar 3fps door een verschil in buffer en kaartondersteuning;
  • De X-T10 moet het met een iets minder scherm doen (920K-dots) vergeleken met de X-T1 (1.040K-dots);
  • De X-T1 is water- en stofdicht en is bestand tegen vrieskou;
  • De X-T10 heeft een geïntegreerde flitser.

Overige specificaties van de Fuji X-T10

De X-T10 weegt 380 gram met batterij en SD-kaart en heeft een magnesium boven- en onderkant. Naast de al eerder genoemde specificaties heeft de X-T10 ook nog een kantelbaar scherm. Fuji heeft nog een grappig detail toegevoegd: een sluiterknop met intern schroefdraad om je oude mechanische ontspankabels te gebruiken. Je kunt je afvragen of er überhaupt iemand is die dat zal doen, aangezien je de X-T10 beter kunt besturen met een USB kabel of via Wifi en een app op de smartphone.

De zoeker heeft een kleinere vergroting (0,62x) dan de X-T1 (0,77x), maar heeft wel een nieuwe instelling gekregen om automatisch de brightness aan te passen. Deze automatische stand kun je ook uitzetten om continu een felle zoeker te hebben.

Bediening: het design en de knoppen van de Fuji X-T10

De bediening van de X-T10 is gelijk aan de bediening van bijvoorbeeld de X-T1 en kent een aantal vreemde elementen, zoals alleen Fuji die kent. Zo zul je geen PASM (Program, Apperture, Shutter speed en Manual) wieltje vinden op de X-T10, maar wel een wieltje met de transportstanden S, CL en CH die staan voor Single, Continuous Low en Continous High.

RAD-20151228-280008.jpg

Je diafragma stel je in met de ring op je lens, of met het scrollwieltje als je een lens gebruikt zonder diafragmaring. De sluitertijd kun je ook handmatig instellen met een wieltje aan de rechterkant van de camera. Zowel diafragma als sluitertijd zijn in te stellen op de (A)utomatische stand, waardoor je dus per saldo gebruik maakt van de PASM standen (bijvoorbeeld: (A)utomatisch diafragma met 1/60s ingesteld = S-stand). Deze Fuji benadering is even wennen en omschakelen, maar het dwingt ons wel om bewuster bezig te zijn met de belichting die we willen gebruiken.

Helaas mis je een wieltje om bijvoorbeeld snel je ISO waarde in te stellen, maar daar heeft Fuji een mooi alternatief op gevonden. Het bekende Quick menu onder de “Q” knop laat in één oogopslag een veelheid aan instellingen veranderen, waaronder ook je ISO waarde.

Een extra handigheidje is een schuifje onder het instelwieltje voor de sluitertijd. Met dit schuifje kun je de camera in volledig automatische stand zetten en dat kan handig zijn als je ineens heel snel een kiekje wilt maken, of je camera uitleent aan een minder ervaren fotograaf. Het knopje voor opname van video is bijna niet in te drukken met je wijsvinger, omdat hij vlak achter het wieltje van de belichtingscompensatie zit.

Beeldkwaliteit zonder stabilisatie van de X-systemen

Je kunt de kwaliteit van de foto’s die de X-T10 aflevert het best inschatten door ze te vergelijken met andere camera’s. In een eerdere post hebben we de X-T10 al vergeleken met een Olympus OM-D E-M1 en een Panasonic GX8, beide met een F/2.8 lens.

Titanenstrijd

Hier viel ons al op dat de Fuji X-T10 het typische scherpe en sprankelende beeld aflevert, maar dat gek genoeg de scherpte iets minder is vergeleken met de 2 jaar oudere sensor uit de Olympus E-M1. Kijk in het voorbeeld maar eens goed naar de doortekening van het dak van het Kurhaus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bestofthebest

Een factor die hier mee kan spelen is de afwezigheid van een stabilisatie systeem in de Fuji X-serie camera’s. Als je stabilisatie wilt gebruiken, dan kun je dat vinden in bijvoorbeeld de 18-55 F/2.8-4 R LM IOS lens. In onze review maakten wij gebruik van de mooie XF16-55 f/2.8 en deze heeft geen stabilisatie aan boord.

Bij het bekijken van bovenstaande vergelijking moet je dus weten dat de Olympus de beste IBIS (In Body Image Stabilisation) heeft en de Panasonic gebruik maakt van DUAL-IS (zowel camera als lens gestabiliseerd en op elkaar afgestemd).

Hoge ISO’s is ook geen probleem voor de X-T10. Mede dankzij zijn relatief laag pixel aantal, produceert de sensor ook minder ruis bij hogere ISO instellingen. Deze kan overigens ingesteld worden van 200 tot 51.200, maar als je in RAW wilt fotograferen, dan ben je gebonden aan de range 200-6400. Daarbuiten produceert de X-T10 automatisch JPG beelden.

Snelheid van de camera

Het is een plezier om met deze camera in burst mode te fotograferen en met 8 frames per seconde bijvoorbeeld snel bewegend beeld proberen vast te leggen. Helaas is de buffer erg gelimiteerd, waardoor de camera terugvalt naar zo’n 1 a 2 fps als de buffer vol is. Burst mode, in combinatie met “Continous Autofocus” is goed te gebruiken voor bijvoorbeeld sportfotografie. Met zijn nieuwe tracking mode en 77 autofocus punten volgt de camera zijn onderwerp razendsnel.

RAD-20151213-0655.jpg

Filmkwaliteit

De Fuji X-T10 erft ook de filmmogelijkheden van zijn grote broer. Je kunt in er 1080p of 720p op 24,25,30,50 of 60fps mee filmen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Panasonic G7 heeft de X-T10 geen 4K mogelijkheid. Uit de menustructuur van deze camera kun je afleiden dat de camera niet primair gemaakt is om mee te filmen. Filminstellingen zijn niet gemakkelijk te veranderen in het menu, terwijl de foto instellingen snel en intuïtief te vinden zijn.

Conclusie

Het is een succesvolle formule gebleken: je pakt je vlaggenschip camera, haalt er een paar features uit en zet een goedkopere 2e camera in de markt. Dit doet Fuji met de X-T1 en deze X-T10, Olympus met de E-M1 en E-M10 en Panasonic met de GX8 en G7. De mooie camera’s komen dan voor een breder publiek beschikbaar, terwijl de lagere aanschafprijs niet per definitie hoeft te beteken dat er ook mindere foto’s geproduceerd worden.

Net als de G7 en de E-M10 levert deze X-T10 uiterst scherpe beelden af, heeft hij een hoog dynamisch bereik en voldoende features aan boord om als primaire camera te dienen voor een (semi-) professionele fotograaf.

Tenslotte dan toch ook nog een frustratie elementje: de SD card houder zit zo dicht tegen de rand van de grip dat hij bijna niet te verwijderen is met dikke vingers. Je kunt ‘m er wel uit schieten, aangezien het veermechanisme sterk genoeg is 🙂

RAD-20160101-1010104.jpg

Ondanks de lastige positie van de SD Card, heeft deze X-T10 ons zeer positief verrast. Vooral zijn scherpte, dynamisch bereik en de typische Fuji kleur en touch hebben indruk op ons gemaakt. Samen met zijn nieuwe kitlens (Fujinon 18-55 f/2.8-4 R LM OIS) is dit zowel een perfecte instapper als je op zoek bent naar een systeemcamera, als een trouwe bikkel die je als eerste of als tweede camera in je tas kunt hebben als je bijvoorbeeld een bruiloft moet fotograferen.

Als je met de camera fotografeert, voel je de kennis en historie van het merk. Mooie camera’s die Fuji’s!

Sample foto’s

Ben je benieuwd naar de kwaliteit van de foto’s? Hieronder zijn de sample foto’s opgenomen die we met de Fujifilm X-T10 gemaakt hebben. Je kunt ze ook in volledige resolutie op Flickr bekijken. Deze foto’s zijn hoofdzakelijk gemaakt met de grote Fujinon XF 16-55 f/2.8 R LM die we later ook nog zullen reviewen.

Foto’s: Richard Dijkstra, Review: Spiegelloos.nl

Overzicht van de review

79 %

Samenvatting Ondanks de lastige positie van de SD Card, heeft deze X-T10 ons zeer positief verrast. Vooral zijn scherpte, dynamisch bereik en de typische Fuji kleur en touch hebben indruk op ons gemaakt. Samen met zijn nieuwe kitlens (Fujinon 16-50 f/2.8-4) is dit zowel een perfecte instapper als je op zoek bent naar een systeemcamera, als een trouwe bikkel die je als eerste of als tweede camera in je tas kunt hebben als je bijvoorbeeld een bruiloft moet fotograferen.

Bouw kwaliteit
85 %
Gebruiksgemak
75 %
Foto kwaliteit
90 %
Video kwaliteit
70 %
Software
75 %
Specificaties
80 %
Prijs/kwaliteit
80 %
Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte