M.ZUIKO 75mm f/1.8: een beeldige portretlens voor Micro Four Thirds
Olympus heeft al veel mooie lenzen in haar assortiment zitten die allemaal uitblinken in hun eigen segment. Zo ook deze M.ZUIKO 75mm portretlens, welke in mei 2012 al aangekondigd is. Er zijn boze tongen in de internetwereld die beweren dat je met een kleine (M43) sensor helemaal geen mooie onscherpte kan creëren. Uit de foto’s van deze review blijkt dat niet helemaal te kloppen, want deze prachtige portretlens van Olympus levert wel degelijk mooie plaatjes met heerlijke onscherpte op. In deze review onder andere 3 redenen waarom deze lens in je tas zou moeten zitten.
M.ZUIKO 75mm f/1.8 design en mogelijkheden
Op het moment dat je deze lens uit de verpakking haalt, voel je meteen dat het om een kwaliteitslens gaat. Niet alleen zijn fikse gewicht zorgt daarvoor, ook de metalen look-and-feel geeft een signaal naar je brein dat dit wel eens een hele mooie lens zou kunnen zijn. Niet voor niets is deze lens gepositioneerd in de “premium” serie van Olympus.
Met zijn 75millimeter is dit wel een “lange” portretlens. Want door de cropfactor van 2 is dit een 150mm lens geworden en vergelijk dat maar eens met de 85millimeters van bijvoorbeeld Canon en Nikon. Wel vreemd dat Olympus zo “lang” is gegaan. Een andere portretlens voor het MFT systeem is de Panasonic Leica 42,5mm (95mm 35mm equivalent) en deze zou superieure beelden afleveren. Helaas had ik deze niet tot mijn beschikking om ‘m te vergelijken met de M.ZUIKO 75mm, maar als je de recensie mag geloven is ook dit een beeldige lens.
Optische kenmerken
De M.ZUIKO 75mm bestaat uit 10 elementen die gebundeld zijn in 9 groepen. Hiervan zijn 3 ED (Extra-Low Dispersion) lenzen en 2 HR (High Refractive index) lenzen ingebouwd en hiermee kom je op een totaalgewicht van 308 gram. Dit gewicht is, zeker voor een Micro Four Thirds lens, flink en je moet er dan ook rekening mee houden dat deze lens voor een instabiele combi kan zorgen op de wat kleinere camera’s als de M5 of de M10. Maar op de E-M1, waar ik de lens op getest heb, lijkt het wel of hij er speciaal voor is gemaakt. Perfecte balans en heerlijk om mee te fotograferen.
De lens heeft 9 ronde diafragma bladen die voor een mooie, zachte bokeh zorgen.
Bijzonder punt is nog dat er geen coating is opgenomen op het voorste lenselement en dat zorgt ervoor dat er minimale chromatische abberatie te zien is in de beelden.
De lens maakt gebruik van Olympus MSC technieken (Movie-Still-Compatible) die ervoor zorgen dat je de focusmotor bijna niet hoort en hij van dichtbij naar oneindig in iets minder dan 1 seconde focust. Autofocus is snel en accuraat en kan een handje geholpen worden door gewoon aan de focusring te draaien.
Scherpte van de M.ZUIKO 75mm
Wat mij meteen opviel bij het gebruik van de M.ZUIKO 75mm was zijn scherpte in het centrum en de rand, zelfs bij grotere lensopeningen zoals F/1.8 of F/2.8. Hij wordt zelfs nog iets scherper als je de lens stopt tot F/8 en zelfs tot bijna F/16. pas bij F/22 krijg je wat chromatische abberatie te zien wat je overigens vaker ziet bij snelle prime lenzen.
Bij een grote opening van F/1.8 of F/2.8 is er een heel klein beetje vignetting waar te nemen. Het is overigens niet meer dan ⅓ stop en dat is, zeker bij deze grote openingen, erg knap te noemen.
Deze lens produceert, naast de Panasonic Leica 25mm, de meest scherpe foto’s die ik tot nu toe gezien heb en verwacht eigenlijk alleen van de Panasonic Leica 42,5mm lens nog betere prestaties.
Overigens moet je met dit grote aantal millimeters goed rekening houden met je sluitertijd. De algemene regel is een minimale tijd van 1/aantal mm (in dit geval dus 1/150s), want anders loop je het risico dat je trilling inbrengt vanuit de hand. Nu heeft de Olympus OM-D E-M1 body waarop ik deze lens heb getest de meest fantastische stabilisatie waardoor je ruim 4 stops winst behaalt. Maar helaas ben ik toch vaak tegen “shutter shock” aangelopen waarbij de sluiter een kleine trilling veroorzaakt bij relatief langere sluitertijden. Jammer genoeg wist ik toen nog niet van het bestaan van de “anti shock” instelling van de E-M1, waarbij het eerste gordijn elektronisch wordt gemaakt, waardoor er toch een flink aantal foto’s achteraf niet scherp zijn gebleken.
Voorbeeld foto’s
Hieronder zijn een aantal voorbeeldfoto’s opgenomen die ik met deze lens gemaakt heb. Het nadeel van het testen van een portretlens is dat je daadwerkelijk ook portretten moet maken. Nu is het maken niet zo’n probleem, maar de personen zover krijgen dat de beelden gepubliceerd mogen worden wel.
Alle personen in de foto’s hebben toestemming gegeven om de foto’s te publiceren. Onderaan deze post staat een link naar het Flickr album waar ik nog meer foto’s heb geplaatst.
Vergelijking met ander objectief
Eigenlijk is er voor deze hoeveelheid millimeters geen vergelijkbaar objectief te vinden in het MFT assortiment. In onderstaand overzicht zijn alle prime MFT lenzen opgenomen die momenteel op de markt zijn (handmatige focus uitgesloten) en hierin kun je zien dat 42,5mm van Panasonic en 45mm van Olympus zelf alleen de directe concurrenten zijn.
Conclusie
In de inleiding heb ik al aangegeven dat dit een fantastische lens is die standaard in je tas zou moeten zitten. Hiervoor zijn 3 redenen:
- Scherper is niet te krijgen! Als je bijvoorbeeld veel in de studio werkt, of graag portretten schiet op straat dan is deze lens zeker een must have;
- Veel millimeters in combinatie met een grote opening is gewoon plezierig om mee te fotograferen (let op shutter shock!);
- De metalen bouw en het grote frontelement maken dit een imposante lens. En laten we nou eerlijk zijn: het is ook leuk om met mooi materiaal te schieten toch?
Met zijn prijs van EUR999 (op het moment van schrijven van dit artikel) is het niet de meest goedkope prima lens van Olympus, maar optisch gezien zeker wel een van de betere!
Sample foto’s online
Ben je benieuwd naar de kwaliteit van de foto’s die ik met de M.ZUIKO 75mm F/1.8 heb gemaakt? Ik heb ze op Flickr geplaatst en daar kun je de foto’s op volledige resolutie bekijken.
Beeldige portretlens voor M43
81 %
Samenvatting Scherper is niet te krijgen! Als je bijvoorbeeld veel in de studio werkt, of graag portretten schiet op straat dan is deze lens zeker een must have;
Reacties