Selecteer Pagina

F1.2: dat is heel veel licht in de nieuwe M.ZUIKO 25mm

F1.2: dat is heel veel licht in de nieuwe M.ZUIKO 25mmScore 82 %Score 82 %

Op 19 september 2016 heeft Olympus 2 nieuwe lenzen uitgebracht uit de PRO serie: de 12-100 F/4 PRO en deze schitterende 25mm F/1.2 PRO. Met beide lenzen heb ik op de E-M1 MKii gefotografeerd, maar in deze post neem ik je mee in mijn bevindingen bij de 25mm. Mijn conclusie: er zit wel heel veel licht en bokeh in deze nieuwe 25mm zeg!

De verschillende lijnen van M.ZUIKO lenzen

Olympus heeft inmiddels 3 lijnen in haar lezen assortiment: de M.ZUIKO, M.ZUIKO premium en M.ZUIKO PRO lijn. Onderaan deze pagina is een mooi overzicht opgenomen van de 3 verschillende lijnen en welke lenzen beschikbaar zijn momenteel. De PRO lenzen zijn allemaal stof- en waterdicht en dat maakt ze natuurlijk heel aantrekkelijk voor professionele fotografen.

Ik heb al eerder Olympus lenzen in de tas gehad om te testen. De inmiddels heel populaire 12-40mm F/2.8 PRO, de 25mm F/1.8 en de mooie portretlens 75mm F/1.8 gingen deze 25mm F/1.2 PRO al voor.

Maar als je kijkt naar de specificaties van deze nieuwe 25mm dan wordt je toch wel heel nieuwsgierig naar zijn kwaliteiten.

Specificaties van de M.ZUIKO 25mm F/1.2 PRO

Voordat ik overstap op de kwaliteit van deze lens, zoom ik eerst in op de specificaties.

Dit is een heel “gevoelige” lens.

De 19 elementen in 14 groepen, 9 cirkelvormige diafragmabladen en maximale lensopening van F/1.2 maken dit een “gevoelige” lens. Gevoelig in de zin van lichtgevoelig en waarschijnlijk vatbaar voor mooie vage achtergronden. Maar dat gaan we verderop bij de sample foto’s wel zien.

Met zijn 410 gram en filtermaat van 42mm is dit niet een kleine lens, maar dat zijn we inmiddels wel gewend van Olympus met haar PRO lenzen. Qua gewicht gaat hij zelfs de 12-40mm F/2.8 voorbij! (382gram). De laatste lens uit de PRO lijn, de 12-100 F/4 spant hier wel de kroon met zijn 561 gram.

Design en bouwkwaliteit van de M.ZUIKO 25mm F/1.2

Tsjah, hier kan ik snel klaar mee zijn. De PRO lijn van Olympus staat garant voor hoge kwaliteitslenzen gemaakt van de beste materialen. Deze 25mm lens voelt ook stevig aan (wellicht door zijn flinke gewicht) en de focusring draait soepel. Gelukkig merk je bij alle PRO lenzen dat de ringen voldoende “feedback” of “tegendruk” geven, zodat je heel nauwkeurig kunt afstellen.

Samen met de Olympus OM-D E-M1mkii voelt het als de perfecte combinatie die prima in balans is. Door zijn omvang heb je ook voldoende stabiliteit vanuit je linkerhand.

Maar waar gebruik je deze 25mm dan voor?

Deze 25mm (50mm full-frame equivalent) heeft een brandpuntsafstand die van oudsher “de standaard” wordt genoemd. Het zou ongeveer de beeldhoek moeten zijn die het menselijk oog ook standaard waarneemt. Dus als je op straat loopt, zie je met deze 25mm lens ongeveer hetzelfde als met het blote oog. 

Je zou dan zeggen dat deze lens dan ook alleen te gebruiken is op straat. Maar niets is minder waar, want ik heb tijdens het testen ook mooie landschapsfoto’s en close-ups kunnen maken. Zijn scherpte gecombineerd met de beeldkwaliteit en lichtsterkte maken van deze lens dat hij multi inzetbaar is. Schroom ook niet om eens een mooi portret te maken met een grote lensopening. Maar pas op…..je kunt je behoorlijk verkijken in de hele kleine scherpte diepte die deze lens levert bij F/2.0. Er schiet zomaar een oog het scherptevlak uit…..

Example foto’s van de M.ZUIKO 25mm F/2.0 PRO

Er komt nog een uitbreiding van de PRO-lijn aan.

Je hebt natuurlijk al lang op allerlei sites kunnen lezen dat Olympus met 4 nieuwe lenzen op de markt zal komen. Drie daarvan zullen een maximaal diafragma van F/1.2 hebben en dat zijn de 12mm, 17mm en 45mm. Er komt ook een zoomlens aan, maar de details daarvan zijn nog niet bekend.

Met zijn prijs van EUR1.299 (op het moment van schrijven van dit artikel) is het niet de meest goedkope prime lens van Olympus, maar optisch gezien zeker wel een van de betere!

Sample foto’s online

Ben je benieuwd naar de kwaliteit van de foto’s die ik met de M.ZUIKO 25mm F/1.2 PRO heb gemaakt? Ik heb ze op Flickr geplaatst en daar kun je de foto’s op volledige resolutie bekijken.

Geweldige PRO lens van Olympus

82 %

Samenvatting Zoveel licht er doorheen en dan ook die scherpte. Helaas wel flink aan de prijs maar als je op zoek bent naar kwaliteit, dan heb je jet nu gevonden!

Bouwkwaliteit
90 %
Handling / gebruik
80 %
Beeldkwaliteit
90 %
Specificaties
80 %
Prijs / kwaliteit
70 %
Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte