Selecteer Pagina

De aftocht van de DSLR en de opkomst van de systeemcamera?

De aftocht van de DSLR en de opkomst van de systeemcamera?

Hier bij Spiegelloos test ik vele systeemcamera’s met de bijbehorende lenzen en accessoires. Dit doe ik omdat het segment systeemcamera’s steeds groter wordt en omdat ik onder de indruk ben van wat je kunt produceren zonder spiegel in je camera. Ik ben niet alleen benieuwd naar de technische ontwikkelingen van deze camera’s, maar houden ook goed de productie aantallen en marktaandeel in de gaten. In dit artikel een eerste inzage in de wereld van de camera productie.

Alleen Japanse modellen?

Pijldatum: 1 mei 2015

Ik moet meteen eerlijk zijn door aan te geven dat de gegevens die gebruikt zijn in dit artikel alleen Japanse modellen betreft. De data is afkomstig van de CIPA (Camera & Imaging Products Association). De merken Leica en Samsung vallen hier bijvoorbeeld niet onder. Desondanks denk ik dat het een representatief overzicht is om op z’n minst een beeld te scheppen. Kijk hier maar wat de members zijn die onder de CIPA vallen.

Mijn onderzoek naar de trend

Op de website van de CIPA wordt iedere maand een overzicht gepubliceerd met daarin een aantal kenmerken opgenomen zoals onder andere:

  • Totaal aantal geproduceerde camera’s
  • Totaal aantal geproduceerde compact camera’s
  • Totaal aantal geproduceerde SLR’s
  • Totaal aantal geproduceerde Systeemcamera’s

Er wordt zelfs inzicht verschaft in de aantallen die naar Amerika, Europa, Azie, Japan en andere gebieden worden verscheept. Alle gegevens heb ik in een excel sheet gestopt en heb er vervolgens een aantal grafieken bij gemaakt. Hierin zijn een aantal zeer opvallende zaken te noemen. (Klik op de grafieken voor een groter exemplaar).

De totale Japanse productie

Productie aantallen: Hier valt meteen op dat de laatste 2 jaren het totaal aantal geproduceerde camera’s drastisch is afgenomen. In 2012 werden er nog ca. 10.000.000 camera’s gefabriceerd tegen zo’n 4.000.000 in 2014. Dat is nog maar 40% !

Wat ook opvalt is dat er aan het einde van een jaar de productie flink opgeschroefd wordt. Ik heb het vermoeden dat dit te maken heeft met de grotere verkoopaantallen i.v.m. de feestdagen.

Balans in de productie

% van de productie: wat misschien nog wel interessanter is, dat de balans tussen de compactcamera’s, DSLR en systeemcamera’s flink aan het veranderen is. Begin 2012 bestond ruim 82% van de productie uit compactcamera’s en maar 3% uit systeemcamera’s. De DSLR nam ruim 14,5% in van het geheel. Aan het einde van 2014 was de balans wel anders: nog maar 66% was voor de compactcamera’s, ruim 25% voor de DSLR en 8% voor de systeemcamera.

Zowel de DSLR als de systeemcamera snoepen dus van het aandeel van de compactcamera.

De eerste maanden van 2015

Productie aantallen 2014 en 2015: De trend in de productiecijfers van afgelopen 2 jaren, was er vooral een van afname. De vakanties en feestdagen zijn natuurlijk altijd een uitzondering en dan zie je ook momentaan de productiecijfers stijgen. Voor het eerst in 2 jaar zien we in de eerste maanden van 2015 weer een lichte stijging in de productie. Vooral de mirrorless camera laat een snellere stijging zien dan de SLR en de compactcamera pakt de stijgende lijn ook weer op. Doordat deze compactcamera’s steeds betere lenzen en sensoren krijgen, blijven ze onverminderd populair. Vooral de grotere sensoren en de lichtsterke objectieven zorgen ervoor dat je niet meer met een grote DSLR of een iets minder grote systeemcamera hoeft te sjouwen. Wat denk je bijvoorbeeld van de Panasonic LX7?

Benieuwd naar de verdere ontwikkeling

Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen de komende maanden en jaren. Vooral de nieuwe modellen van Sony, Panasonic en Olympus gaan vast zorgen voor een verdere stijging.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op de website voor de nieuwsbrief, dan krijg je vanzelf iedere maand een korte update in je mailbox over de cijfers.

Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte