Selecteer Pagina

Eerste indruk van de Sony Cyber-shot RX100IV: een genot om mee te fotograferen!

Eerste indruk van de Sony Cyber-shot RX100IV: een genot om mee te fotograferen!

Het wordt hier bij Spiegelloos eens tijd dat er meer reviews verschijnen en dat er dus ook meer en frequenter geschreven gaat worden over mooie spiegelloze camera’s en lenzen. Vandaar vandaag de eerste “short-post” over mijn eerste indruk van de Sony Cyber-shot RX100IV die ik momenteel in de tas heb zitten. Ik zal kort uitleggen wat ik bedoel met een “short-post” en vertel waarom het met dit cameraatje een genot is om te fotograferen.

En we gaan het allemaal anders doen

Maar voordat ik begin over mijn eerste bevindingen met de RX100IV wil ik eerst nog even toelichten waarom ik heb gekozen voor “short-posts” en niet meer de uitgebreide reviews.

Op het moment van schrijven van deze post ben ik inmiddels een flinke tijd bezig om allerlei spiegelloze camera’s en lenzen te testen in een real-life situatie. Als je via Google bijvoorbeeld zoekt naar “review Olympus OM-D E-M1” dan wordt je overspoeld met de meest uitgebreide (meestal engelstalige) reviews die je maar kunt bedenken. En daarbij kun je ook nog gemakkelijk allerlei laboratorium tests vinden bij bijvoorbeeld DxOMark en DPreview. Ik vind dat het ook anders kan…..bij mij gaat het om de beleving en niet de specificaties (alhoewel die wel voor een groot deel de beleving veroorzaken 🙂 )

Ik ben Spiegelloos begonnen met een bepaalde filosofie in het achterhoofd: mooie uitgebreide reviews in een real-life situatie met bijbehorend beeldmateriaal. Maar gaandeweg de tijd ben ik erachter gekomen dat lange posts ook veel tijd kosten en dat de statistieken laten zien dat lezers niet lang op de pagina’s blijven rondhangen.

Vandaar vanaf vandaag een nieuwe aanpak: iedere camera of lens test ik nog steeds uitvoerig in het veld, maar ik zal daar iedere keer korte posts over schrijven. Al deze losse posts zal ik dan als afsluiter in een alles samenvattende post ook online zetten.

Hij voelt zo lekker professioneel aan

Vandaag begin ik de eerste “short-post” met de schitterende Sony Cyber-shot RX100IV en mijn eerste bevindingen bij deze supercompact.

Als je de Cyber-Shot uit de doos haalt, voel je aan het gewicht dat het hier om een kwaliteits camera gaat. Klein van formaat, maar flink aan het gewicht. Het materiaal voelt zeer degelijk aan en de knoppen en de draairingen voelen stevig en geven perfecte feedback.

RAD-20160528-1160906.jpg

Het valt meteen op dat er een uitklap zoeker op zit met een aanpasbaar oculair en een enorme scherpte in de zoeker. Dit is werkelijk een genot om mee te fotograferen en hier staat de Sony dan ook om bekend. Daarbij krijg je ook een klapscherm wat helemaal naar boven kan klappen om de camera in de selfie stand te gebruiken. Selfie fanaten en vloggers zullen hier veelvuldig gebruik van maken.

De lens die is gemonteerd klapt soepel uit en heeft een normaal zoombereik van omgerekend 24-70mm (35mm equivalent). Vooral zijn snelheid (f1.8-f2.8) en Zeiss kwaliteit spreken meteen aan en laten zien dat er niet op het objectief is bezuinigd.

De combinatie van het formaat en de mogelijkheden

Ik heb gemerkt dat het handig is om een supercompact naast je trouwe spiegelloze of SLR werkpaard in de tas of je jas te hebben. Vooral de supercompact komt vaker tevoorschijn bij een familie uitje of een spontane wandeling.

Er zijn situaties waarbij een flinke camera niet eens gepast is, maar een compactcamera niet opvalt (bijvoorbeeld in een kerk, op straat of bij een verjaardag). Als je op dat moment de Sony Cyber-shot RX100IV bij je hebt weet je zeker dat je voldoende kwaliteit en mogelijkheid in handen hebt in een super compacte behuizing.

Het kan nu alleen nog maar aan jezelf liggen……

Next stop: Sony RX100IV en zijn mooie nieuwe stacked sensor.

Enkele sample foto’s van de Sony Cyber-shot RX100IV

Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte