Selecteer Pagina

Sony Cyber-shot RX100IV: de sensor en snelheid van een hele grote jongen!

Sony Cyber-shot RX100IV: de sensor en snelheid van een hele grote jongen!

Ik zal maar meteen het meest bijzondere element van deze hot-shot benoemen en dat is zijn nieuwe en ultramoderne stacked CMOS sensor. Deze sensor zorgt niet meteen voor betere foto’s, maar wel voor betere video mogelijkheden door zijn andere opbouw van de sensor en veel hogere snelheden. Ik zal proberen het kort uit te leggen in deze post.

Heb je de eerste post over mijn eerste indruk van deze supercompact gelezen? Dit is je kans om dat alsnog te doen.

De oude en de nieuwe sensors

Sony heeft in deze camera de nieuwe 20,1MP 1-inch Exmor stacked sensor gestoken. Maar wat is er nu zo nieuw aan dan?

Bij normal sensors (Exmor CMOS sensors) zitten de pixeldiodes en circuits op hetzelfde bord. Pixeldiodes vangen daadwerkelijk het licht op en de circuits transporteren de informatie naar de processor. In het plaatje hieronder kun je goed zien dat ze allebei op hetzelfde bord zitten. De blauwe lijn geeft aan dat de informatie van het opgevang licht meteen naar de image processor (het centrale hart) wordt gestuurd.

Sony RX100IV sensor vergelijk

In de Sony Cyber-shot RX100IV zit de laatste nieuwe 1-inch Exmor stacked CMOS sensor van 20,1 Megapixel. Je kunt zien dat in deze sensor er 2 borden zijn voor de pixels en de circuits. Daarnaast is er ook nog een extra stuk geheugen opgenomen (DRAM) wat ervoor zorgt dat er zeer hoge snelheden behaald kunnen worden tijdens fotograferen en het opnemen van video.  Doordat de pixels van het transport zijn gescheiden vindt er ook minder crosstalk op (pixels die elkaar gaan beïnvloeden) waardoor het uiteindelijke beeld scherper wordt.

Er zijn niet veel compact camera’s op de markt die een 1-inch sensor aan boord hebben. Panasonic heeft bijvoorbeeld in de TZ100 ook een 1-inch sensor gestopt en in de LX100 zit een volledige Micro Four Thirds sensor (maar dit is eigenlijk geen compact meer). Bij dit formaat camera is een grote sensor zeer welkom en zeker niet standaard.

Zeer strakke en vloeiende slow motion beelden mogelijk

En wat levert deze mooie nieuwe techniek dan allemaal op? Voor stilstaand beeld geldt dat je nu met een enorme snelheid van 16fps(!)  kunt fotograferen. Kwalitatief zou er voor foto’s niet veel veranderd zijn ten opzichte van de vorige sensoren. Maar de grootste verbetering zit in het video deel van de camera.

Je kunt natuurlijk ook 4K filmen met 24, 25 en 30fps met een datarate van 100M. Maar het wordt pas echt interessant in de hfr-modus (High-Frame-Rate), waarbij je wel gelimiteerd bent in opnametijd, kun je opnemen in 250, 500 en 1000fps in 1080p-hd. Dit zijn snelheden die ik nog niet eerder in een consumenten camera ben tegengekomen. Met deze snelheden kun je ook tot maximaal 40x slow motion opnemen en afspelen wat voor erg mooie beelden zorgt.

Zeer indrukwekkend voor 4K video

De videospecs zijn voor een compact nog indrukwekkender. Filmen in 4K is mogelijk, tot 30 fps met een datarate van 100 mbps. Al is er dan wel de nogal teleurstellende limiet van maximaal vijf minuten filmen, omdat anders de camera te heet wordt en de camera afsluit. Maar in 1080p is het met 60 fps gewoon mogelijk om tot 29 minuten te filmen.

Dat er naast een snellere sensor ook een nieuwe processor in de versie IV zit blijkt wel uit de slow motion-clips die je met de camera kunt maken. Slomo-clips kun je in 1080p tot 120 fps filmen. Zelfs 1000 fps is nog mogelijk in lagere resoluties. Vergeet overigens niet om de allersnelste sd-kaarten mee te bestellen als je de high-res high speed functies gaat gebruiken. De datastromen zijn immers enorm.

Sony zet met deze camera sterk in op de video kant en dat kun je merken aan het feit dat je met deze Sony Cyber-Shot RX100IV verschillende video profielen in kunt stellen. Het voordeel hiervan is dat je achteraf (net als bij RAW foto’s) contrast en kleurweergave kunt instellen.

Al met al indrukwekkende prestaties van zo’n kleine jongen. Nou ja…kleine jongen…..hij gedraagt zich als een grote vent!

Next stop: optische kwaliteit van de Sony Cyber-shot RX100IV

Enkele sample foto’s van de Sony Cyber-shot RX100IV

Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte