Selecteer Pagina

2 high-end “hotshot” compactcamera’s: Sony RX100IV en Panasonic TZ100 in de tas ter review

2 high-end “hotshot” compactcamera’s: Sony RX100IV en Panasonic TZ100 in de tas ter review

Als je niet altijd zin hebt om je enorme camera uitrusting mee te nemen (of de gelegenheid leent zich voor het fotograferen van “kiekjes”) dan kan het handig zijn om een compactcamera bij je te hebben. Lekker klein en handzaam, maar toch altijd kunnen fotograferen; dat is toch wat we willen? Als je gewend bent aan je spiegelreflex camera, dan is het fotograferen met een compactcamera een andere tak van sport. Zo moet je vaak je zoeker missen die redelijk essentieel is voor het bepalen van je compositie. Ik zeg bewust “vaak”, want er zijn ook compactcamera’s mét zoeker. Ik heb nu 2 high-end compactcamera’s in de tas zitten ter review: de Sony Cyber-shot RX100IV en de Panasonic TZ100 met beide een mooie zoeker en nog veel meer extra’s.

Sony Cyber-shot RX100IV: super klein en handig

Als je voor het eerst de Sony Cyber-Shot RX100IV in handen krijgt, dan voel je meteen dat je hiervoor een fiks bedrag heb moeten betalen. Deze vierde compactcamera in lijn van de RX100 van Sony voelt premium aan en ziet er ook zo uit. Door gebruik te maken van hoogwaardige materialen, het monteren van een uitklap zoeker en een F/1.8 Zeiss lens weet je dat deze camera mooie foto’s gaat opleveren.

RAD-20160528-1160906.jpg

Ik vraag me af of je met zo’n kleine compactcamera ook dezelfde beleving hebt als bij een DSLR of systeemcamera van de bekende merken. Deze compactcamera heeft hiervoor wel alles in huis zoals 4K filmen, een heldere zoeker, F/1.8 lens, 1 inch sensor (relatief groot voor een compact) en RAW fileformat.

Panasonic TZ100 uit de bekende TZ lijn

Panasonic heeft in de loop van de jaren al vele TZ modellen uitgegeven en hierbij zijn op 5 januari van dit jaar de TZ80 en TZ100 bij gekomen. Je kunt overigens op de timeline van Dpreview mooi zien welke modellen zijn uitgebracht en je kunt op die site ook alle releases van de andere merken opzoeken.

RAD-20160528-1160904.jpg

Zowel de TZ80 als de TZ100 hebben een 1inch sensor van 20,1 Megapixel aan boord en dat ik best bijzonder voor een compactcamera. Meestal worden er kleinere sensoren in gestopt en worden er zeker niet altijd zoekers op gezet. Beide modellen hebben wel een zoeker die je natuurlijk veel zal gebruiken bij contrastrijk weer of fel licht. Daarnaast heeft deze TZ100 alle laatste Panasonic snufjes aan boord zoals 4K filmen, Depth from defocus, Post-focus techniek en ga zo maar door.

De komende 2 weken zal ik beide camera’s continu in de tas hebben om uiteindelijk een complete review erover te schrijven. Mocht je al ervaring hebben met een van deze camera’s, of heb je tips of vragen die ik mee kan nemen in de review, laat dan even een bericht achter hieronder?

Alvast enkele sample foto’s

Ik heb natuurlijk meteen een aantal foto’s gemaakt met de camera’s om een eerste indruk te krijgen. Bekijk hieronder alvast een kleine sneak preview van deze twee high-end compactcamera’s.

 

Sony Cyber-Shot RX100IV

Panasonic TZ100

Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte