Selecteer Pagina

De titanenstrijd: 3x de beste systeemsensor met een f/2.8 lens

De titanenstrijd: 3x de beste systeemsensor met een f/2.8 lens

We hebben al eerder laten weten wat we allemaal in de tas hebben om te reviewen. Onder andere een Fuji X-T10, een Olympus E-M1 voor de nieuwe “Focus Stacking” techniek en de Panasonic GX8 voor de nieuwe firmware met “Post Focus” techniek. Toevallig hebben we voor deze drie camera’s ook de Pro zoom lenzen met een maximaal diafragma F/2.8 erbij. Wij zijn benieuwd hoe de 3 combinaties met een systeemsensor zich tot elkaar verhouden in deze titanenstrijd. “The best of the best” in het spiegelloos segment.

De 3 beste systeemsensoren

Drie keer de nieuwste en beste systeemsensor in combinatie met drie keer de beste en snelste zoomlens. Wij waren gewoon benieuwd wat het optische verschil is als je dezelfde foto met de 3 camera’s maakt. Is er een duidelijk verschil waarneembaar?

Spoiler alert: De Fuji combinatie wint!

De exacte specificaties

We gebruiken de Fuji X-T10 in combinatie met de Fujinon XF 16-55mm 1:2.8 R WR. Daarnaast hebben we ook de beschikking over de Olympus OM-D E-M1 in combinatie met de M.ZUIKO DIGITAL ED 12‑40mm 1:2.8 PRO. En last but not least hebben we de Panasonic GX8 met een X 12-35mm F/2.8 lens. Voor alle drie geldt: het vlaggenschip met de snelste zoomlens.

OK, de Fuji X-T10 is niet het vlaggenschip (dat is de X-T1), maar de X-T10 heeft wel dezelfde sensor en processor aan boord als zijn grotere broer. Gekeken naar de optische kenmerken en kwaliteit van de processor, kunnen we deze dus prima meenemen in de vergelijking.

Fujifil X-T10: een grote jongen!

Op een later moment kun je op deze site een uitgebreide review lezen van de Fuji combinatie, maar we geven je alvast een voorproefje. Deze kneiter van een sensor in combinatie met de snelle lens, levert typisch scherpe Fuji foto’s op met de voor haar zo bekende Fuji scherpte en kleuren. De X-T10 body zelf is niet groot en ligt lekker in de hand. Maar in combinatie met de F/2.8 lens is hij volledig uit balans. De lens, met een gewicht van 655 gram (!), zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je een telescoop met een klein cameraatje erachter in de hand hebt. Voor de handling is dit geen fijne combinatie. Voor de foto’s wel!

wpid642-RAD-20151121-210011.jpg

Olympus en Panasonic vlaggenschip

De combinatie van zowel de Panasonic als de Olympus met hun bijbehorende lenzen zijn prima uitgebalanceerd. Vooral de E-M1 voelt, mede door gebruik van metaal, zeer solide aan en ligt perfect in de hand. De Panasonic GX8 is, in tegenstelling tot zijn kleinere boer de GX7, ook van metaal gemaakt en geeft ook een Pro gevoel. De X 12-35mm F/2.8 lens is alweer even op de markt en is de kleinste en de lichtste van de drie. Beide Micro Four Thirds combinaties gedragen zich als een PRO.

Het verschil tussen deze drie systeemsensoren

We hebben een eenvoudige test uitgevoerd. Camera op de laagste ISO stand, diafragma op F/5.6, groothoek stand en overige instelling op auto. Onderstaande foto’s van het Kurhaus in Scheveningen hebben we genomen vanaf de Pier en zijn direct achter elkaar gemaakt (om enigszins dezelfde lichtomstandigheden te krijgen).

De vergelijking kunnen we wetenschappelijk aanvliegen, maar uiteindelijk gaat het om het eindresultaat. En als je goed inzoomt in de foto dan zie je meteen dat de Fuji de grote winnaar is van deze eenvoudige test.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bestofthebest

Hierboven is goed te zien dat de Olympus en Panasonic elkaar niet zoveel ontlopen. Vergelijk je deze twee met de Fuji combinatie, dan valt meteen de typische Fuji scherpte en kleurverzadiging op.

Wij hebben in ons fotobewerkings programma (Lightroom) de foto’s opgeblazen tot een 3:1 ratio en dan valt goed te zien dat de beide Micro Four Thirds sensoren al bij een ISO200 wat ruis veroorzaken. Dit konden we goed zien in de lucht. Bij de Fuji combinatie is er totaal geen ruis waar te nemen en waarschijnlijk komen mede daardoor de kleuren wat “stabieler” over.

Bij een 3:1 ratio konden we ook goed het detailverschil waarnemen op het dak van het Kurhaus en gek genoeg scoort de oudste sensor (Olympus) hier het beste. Dit hadden wij absoluut niet verwacht, omdat het hier om een sensor gaat die al ruim 2 jaar oud is.

Zo zie je maar……je komt pas achter de verschillen als je de foto’s daadwerkelijk maakt en ze vergelijkt. Maar ook hier geldt weer: de verschillende merken ontlopen elkaar niet veel en maken alleen op specifieke punten het onderscheid.

Heb je specifieke vragen over deze combi’s?

Altijd al nieuwsgierig geweest hoe een van deze camera’s of lenzen zich houdt in een bijzondere situatie? Of wil je nou net zelf dat ene dingetje uitproberen? Dat kan! Laat een bericht achter met je vraag en wij gaan samen met jou kijken hoe we hier antwoord op kunnen geven.

Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte