Selecteer Pagina

UPDATE: DSLR vs. systeemcamera: geen schokkende trendverandering.

UPDATE: DSLR vs. systeemcamera: geen schokkende trendverandering.

Wij hebben al eerder een artikel geschreven over de opkomst van de systeemcamera. Wij zijn namelijk nieuwsgierig of de opkomst van de spiegelloze camera ook onderbouwd kan worden met (niet wetenschappelijke) cijfers. Je ziet ze immers steeds vaker in het straatbeeld verschijnen….of lijkt dat maar zo? In dit artikel een korte update van de getallen.

Als je het vorige artikel nog niet gelezen hebt, dan is dit je kans.

De trend verandert niet of nauwelijks

Op basis van de cijfers die door de CIPA gepubliceerd worden, houden wij van Spiegelloos iedere maand de trend van de verkoopcijfers in de gaten. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de productie aantallen en de verhouding tussen de compactcamera’s, systeemcamera’s en SLR’s.

DSLR systeemcamera productie

Wij hebben de cijfers bijgewerkt tot de maand november en hebben de excel sheet (met bijbehorende grafieken) weer geupdatet. Het lijkt erop dat de trend die aan het begin van dit jaar is ingezet niet of nauwelijks verandert. De totale productie blijft toenemen en neemt, zoals ieder jaar, aan het eind van het jaar een vlucht in verband met de feestdagen. Vlak voor de vakaties was er nog wel een kleien dip in de productie waarneembaar (augustus).

(Als je de Excel sheet wilt hebben met alle getallen vanaf begin 2012, laat hieronder dan een bericht achter bij de opmerkingen)

DSLR vs. Systeem vs. Compact

De balans tussen de spiegelreflex-, systeem- en compactcamera’s verandert wel voortdurend. De laatste 4 jaar zien we een duidelijke afname van het aandeel aan compactcamera’s en zien de de spiegelreflex- en systeemcamera’s voortdurend toenemen. Een groot deel van de afname van de compactcamera wordt natuurlijk bepaald doordat er veel meer met smartphones gefotografeerd wordt. Op Flickr is een mooi overzicht opgenomen van het jaar 2015 met de verhouding tussen de verschillende soorten camera’s die dat jaar gebruikt zijn. Hier zie je de “Camera Phone” ook flink toenemen in aandeel.

DSLR systeemcamera iphone

Het aandeel systeemcamera’s is 2,98% in januari 2012 en loopt op tot 10,73% in oktober 2015. Over de tijd genomen is dit aandeel alleen maar toegenomen en kende het een dip in september 2015 (7,77%).

DSLR systeemcamera percentage productie

Wij zijn weer benieuwd wat de balans tussen SLR’s en systeemcamera’s doet de komende maanden. Wij houden het goed in de gaten voor je en zullen binnenkort weer met een update komen als er nieuwe getallen beschikbaar gesteld worden.

Als je op de hoogte gehouden wilt worden van de laatste reviews en de laatste trends in verkoopcijfers, meld je dan snel aan voor de wekelijkse nieuwsbrief hieronder!

Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte