Selecteer Pagina

Productiecijfers maart 2016: SLR productie neemt toe, systeemcamera’s ook! (inclusief grafieken)

Productiecijfers maart 2016: SLR productie neemt toe, systeemcamera’s ook! (inclusief grafieken)

De CIPA publiceert maandelijks haar productiecijfers en shipment cijfers voor de in Japan gefabriceerde camera’s en lenzen. Hier via Spiegelloos houd ik natuurlijk de cijfers nauwlettend in de gaten, want ik ben erg nieuwsgierig hoe de ontwikkeling van de markt is op het gebied van spiegelloze camera’s. In deze post een update van de bekende grafieken en een voorzichtige conclusie: compact blijft inleveren en SLR en spiegelloos winnen terrein. Maar er zit wel een klein addertje onder het gras…

Productiecijfers maart 2016

(Onderaan de post zijn alle grafieken opgenomen)

De productiecijfers van de eerste drie maanden van dit jaar zitten weer in de lift. Zowel de productie van SLR’s, compacts, als de systeemcamera’s is weer toegenomen na een flinke afname in de laatste twee maanden van vorig jaar.

productiecijfers maart 2016

In onderstaande grafiek valt ook goed te zien dat de productie van spiegelloze camera’s in de maanden januari, februari en maart van 2016 groter was dan in die maanden van 2015. Ik verwacht dat hier weer snel een kentering in zal komen i.v.m. de aardbeving in Japan. (verder in dit blog meer info over de aardbeving) Daarnaast kun je concluderen dat de trend van groei in SLR’s (35%) en spiegelloze camera’s (12%) doorzet. Dit gaat natuurlijk ten koste van het aantal compactcamera’s wat nog geproduceerd wordt en nog steeds verder afneemt (momenteel 52%).

Afbeelding1

Aangesloten bedrijven bij CIPA

Niet alle producten van camera’s en lenzen zijn aangesloten bij de CIPA. Aangezien de CIPA een Japanse instantie is, zijn alleen de producenten uit die hoek opgenomen in deze Association. Het beeld wat je met deze getallen kunt afgeven is dus niet een mondiaal beeld, maar geeft volgens mij wel een mooie inzicht in de trends in de markt. Op de website van de CIPA is voldoende informatie te vinden om een goed beeld te krijgen van de situatie op de markt.

Schermafbeelding 2016-05-22 om 11.34.30

De aardbeving in Japan

Op 14 april van dit jaar is Japan getroffen door de zoveelste grote aardbeving. 6.0 en 6.2 Op de schaal van Richter is niet misselijk en als gevolg van deze aardbevingen is de fabriek van Sony beschadigd. In deze fabriek wordt onder andere sensoren gemaakt voor verschillende camera’s. In het eerste persbericht van Sony valt te lezen dat tot nader order de productie is stilgelegd.

Operations at Sony Semiconductor Manufacturing Corporation’s Kumamoto Technology Center (located in Kikuchi Gun, Kumamoto Prefecture), which primarily manufactures image sensors for digital cameras and security cameras as well as micro-display devices, were halted after the earthquake on April 14, and currently remain suspended. Damage to the site’s building and manufacturing lines is currently being evaluated, and with aftershocks continuing, the timeframe for resuming operations has yet to be determined.

sonysemicon-800x533

Mocht je geïnteresseerd zijn in de persberichten van Sony, dan kun je hier de tweede, derde en vierde lezen. In de laatste update schetst Sony dat op 17 en 21 mei in verschillende delen van het pand weer tests worden uitgevoerd om de productie te hervatten. Het zal dus niet lang meer duren voordat er weer geproduceerd wordt, maar het moge duidelijk zijn dat dit impact heeft op de verkoopcijfers en voorraad aantallen. Ik zal de cijfers en de trend goed in de gaten houden en weer een bericht posten als er nieuws te melden is over dit onderwerp.

Mocht je op de hoogte gehouden willen worden van de laatste trends in de markt, vergeet dan niet om je aan te melden voor de nieuwsbrief. Je ontvangt dan automatisch een e-mail met de laatste reviews en marktcijfers.

Overzicht van alle cijfers en grafieken

Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte