Selecteer Pagina

Juni 2016: Dieptepunt in productiecijfers DSLR’s en systeemcamera’s

Juni 2016: Dieptepunt in productiecijfers DSLR’s en systeemcamera’s

De nieuwe productiecijfers tot en met juni 2016 zijn bekend gemaakt door de Cipa. Hieruit blijkt al snel dat de Kumamoto Sony sensor fabriek erg veel last heeft van de aardbeving van afgelopen april. In deze post alle cijfers en grafieken tot en met juni 2016 en alvast een voorzichtige conclusie: het aandeel compactcamera’s blijft flink afnemen en de DSLR en systeemcamera blijven terrein winnen.

Nieuws vanuit de sensorfabriek

Op diverse websites wordt geroepen dat de sensorfabriek waarschijnlijk tot eind 2016 gesloten zal blijven en dat dit natuurlijk consequenties zal hebben voor de verkoop van bijvoorbeeld Olympus, Panasonic en Fuji camera’s.

Fuji is overigens in de gelukkige positie dat ze voor de aankondiging van de nieuwe X-T2 al een grote voorraad sensoren had aangeschaft en dus nog even vooruit kan. Maar ondanks dat Fuji zo op het eerste gezicht niet in de problemen is gekomen heeft ze toch de uitrol van de X-T2 uitgesteld tot september om het productiegat zo klein mogelijk te laten zijn.

Voor Micro Four Thirds liefhebbers is er ook geen goed nieuws. Zowel Panasonic als Olympus hebben aangegeven last te hebben in haar productielijnen. Voor het nieuwsitem van panasonic heb ik maar even een google translate bijgevoegd.

Schermafbeelding 2016-08-03 om 09.13.53

De cijfers en grafieken

Hieronder valt duidelijk te zien dat de productie aantallen blijven zakken en onder het niveau van 2015 blijven. Opmerkelijk is de verhouding tussen DSLR’s, compact- en systeemcamera’s. De compactcamera blijft terrein verliezen, terwijl het aandeel van de DSLR en systeemcamera toeneemt.

Als je de totale productie bekijkt in 2012 en in 2016 dan is er een enorm verschil waarneembaar. In 2012 werden er in juni totaal ruim 8.000.000 camera’s gefabriceerd terwijl we in juni 2016 niet verder komen dan 1.500.000. Wat een verschil!

Productietotaal

Mocht je interesse hebben in alle getallen vanaf 2012, neem dan even contact op via het contactformulier en ik zal je de excel sheet toesturen.

Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte