Selecteer Pagina

Panasonic TZ100 – de eerste indruk van deze super-reis-compact

Panasonic TZ100 – de eerste indruk van deze super-reis-compact

Panasonic is inmiddels weer een aantal jaar op de markt met haar succesvolle TZ-lijn. Compacte camera’s, boordevol met mogelijkheden en vooral gemaakt voor de reizende fotograaf. Afgelopen 5 januari 2016 is deze laatste telg in de TZ-lijn aangekondigd en dit keer weer met 10x zoom, maar ook met 4K filmen, post focus en een 1-inch sensor. Hieronder mijn eerste bevindingen van deze supercompact, de Panasonic TZ100.

De Panasonic TZ100 is er óók voor de reiziger

Of is deze camera juist voor de reiziger gemaakt? In de press release van Panasonic staat in regel 1 al dat je deze camera boordevol met technieken overal kunt inzetten waar je ook heen reist. Het moge duidelijk zijn dat Pansonic deze lijn volledig toespitst op de beginnende en veeleisende reis-compact-fotograaf.

Veel zoom, 4K filmen, een zoeker, 5-assige beelstabilisatie en een 1-inch sensor in zo’n klein jasje maken hem ook echt een reisgenoot. Door zijn volledig in te klappen lens, kun je de camera gemakkelijk in je jaszak stoppen en heb je hem onderweg snel paraat. De camera is klein van formaat, maar niet zo klein als de Sony Cyber Shot RX100 die ik tegelijk met de Panasonic TZ100 in de tas heb zitten.

Panasonic TZ100: Look and feel

De camera voelt solide aan en ziet er strak uit. Ik heb de camera in de zwart/grijs/rood combinatie getest en die ziet er iets minder strak uit dan de volledige zwarte variant.

panansonic tz100 zwart

De camera heeft grote instelwielen die goed te benaderen zijn met je duim en wijsvinger en na even wennen voelt de instelring rond de lens ook prima aan. Eerste #irritatiefactortje heb ik gevonden en dat is de software die wat “lag” heeft, want als je snel aan de ring draait zal de instelling een halve seconde later volgen.

Met zijn metalen body van 310gram ligt de camera prima in mijn hand. Er ontbreekt wel een grip aan de rechterkant, maar omdat de camera zo klein is mis ik die ook niet echt. Aan de voorkant zit wel een kleine uitsparing voor je vinger en dat help voor de balans en je kunt de camera dan ook prima met één hand gebruiken.

Er zitten genoeg knoppen en draaiknoppen op de camera om ook in handmatige stand als een professional te kunnen fotograferen:

  • PASM wieltje
  • Aan/uit schakelaar
  • Afdrukknop met zoomring
  • Wieltje voor bijvoorbeeld sluitertijd
  • Aanpasbare verstelring om de lens
  • 4 fysieke functieknoppen en 5 virtuele knoppen.

Een nadeel waar ik vrij snel tegenaan ben gelopen is de viewfinder die erg klein is, weinig lichtopbrengst heeft en eruit ziet alsof je in een tunnel kijkt. Hij laat je dan ook vrij vaak in de steek, maar ik ervaar ‘m nog wel als toegevoegde waarde op deze camera, omdat je af en toe toch een betere compositie kunt maken.

Mocht je een camera zoeken speciaal omdat je een EVF wilt hebben op een compact, dan is dit exemplaar waarschijnlijk niet jouw beste keuze. De andere compact, de Sony Cyber-shot RX100IV die ik momenteel in de tas heb zitten heeft daarentegen een sublieme zoeker met goede lichtopbrengst, goed overzicht en nog uitklapbaar ook.

Panasonic TZ100 PASM

De eerste beelden gemaakt met deze Panasonic TZ100

Deze supercompact neem je gemakkelijk mee in je jaszak en zorgt ervoor dat je altijd een goed uitgeruste camera op zak hebt. Onderstaande foto’s zijn allemaal gemaakt met deze Panasonic TZ100 en zijn de eerste resultaten van een paar dagen schieten met deze compact.

In een volgende post zal ik dieper ingaan op de specificaties van de Panasonic TZ100.

Heb jij zelf ook zo’n exemplaar in bezit? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en hoor dat graag in een bericht onder deze post.

Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte