Selecteer Pagina

Olympus PEN-F preview, de ultieme straatcamera!

Olympus PEN-F preview, de ultieme straatcamera!

Olympus PEN-F: “een high-end camera zag er nog nooit zo goed uit én voelde nog nooit zo goed”. Dit is wat Olympus schrijft in haar persbericht van 27 januari. De PEN-F is de nieuwe definitie van stijl en functie in de fotografie. Laten we eerlijk zijn: dit is een serieus mooie camera en de specificaties van deze straatjongen liegen er niet om! Ik heb kort de mogelijkheid gehad om de Olympus PEN-F aan de tand gevoeld. In deze post een korte uitleg van de specificaties en bijzonderheden van de camera en natuurlijk de eerste foto’s en beschrijving van de look-and-feel.

Olympus PEN-F: Mooi design en boordevol geweldige functionaliteit

De camera valt meteen op door zijn retro design. Er zijn mooie materialen gebruik zoals aluminium en de designers hebben er alles aan gedaan om geen enkele schroefkop zichtbaar te hebben. Door zijn grote knoppen en zijn leren uitstraling maakt dat dit een waardige opvolger is van de PEN’s uit vroegere tijden. 

De Olympus PEN-F komt uit de Micro Four Thirds (MFT) familie waar o.a. Panasonic en Olympus zo bekend mee zijn geworden en waardoor deze camera lekker handzaam is gebleven. Door de beschikbaarheid van een breed scala aan verwisselbare objectieven, is er voor elke fotograaf een mooie combinatie te maken. De PEN-F heeft ook de nieuwe 20,3 Megapixel sensor aan boord en dit is de laatste sensor van het concern en daarmee ook meteen de sensor met de meeste pixels.

Olympus PEN-F front

De zoeker is dezelfde als die van de E-M10 II en is kristalhelder en levert vloeiend beeld af. Uiteraard zijn de focus hulpfuncties als peaking en zooming aanwezig.

Wat deze camera bijzonder maakt is een extra knop aan de voorkant van de body: de “Creative Dial”. Met deze knop heb je, naast 14 creatieve filters, ook direct toegang tot 3 creatieve functies. Colour Profile Control, Monochrome Profile Control en Colour Creator. Met deze laatste drie is het mogelijk om bijvoorbeeld de gradatiecurve of filmkorrel in te stellen en dat zorgt ervoor dat je geen computer nodig hebt voor bewerkingen. Vooral de Monochrome variant zal door straatfotografen natuurlijk veelvuldig gebruikt worden.

Olympus PEN-F: het eerste gevoel met de camera.

Voor deze eerste korte preview heb ik, vier weken na de officiële aankondiging, de mogelijkheid gehad om een uurtje met de camera te fotograferen in de straten van Rotterdam. De kit die ik mee heb genomen bestond uit een PEN-F in combinatie met de mooie M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:1.8 premium lens. Zo op het eerste gezicht denk je dat dit het zoveelste type Olympus camera is waar er al veel van zijn. Maar niets is minder waar! Dit is een aparte straattijger, die lekker in de hand ligt en uitnodigt om actief te fotograferen.

Als je de camera van alle kanten bekijkt, dan valt op dat hij overal een metaal look-and-feel heeft en dat er veel aandacht is besteed aan het uiterlijk van de camera. Zo zie je bijvoorbeeld nergens schroefjes zitten, want deze zijn weggewerkt in de constructie. Ik heb zelden zo’n mooi afgewerkte camera in handen gehad.

Door de kleine grip, met een subtiel randje om je duim op te laten rusten, en de perfect gepositioneerde wieltjes werkt de PEN-F snel zeer intuïtief. De verschillende wieltjes draaien net stroef genoeg en geven daarom prima feedback en je kunt ze niet gemakkelijk per ongeluk verzetten. Het kantelbare scherm klikt netjes vast in de body en voelt zeer stevig aan. Helaas heb ik ook een irritatie factortje gevonden in de vorm van de FN1 knop die rechts bovenop de body zit en die ik in een uur zeker 10 keer per ongeluk heb geraakt.

Olympus PEN-F creative dial

De creative dial aan de voorkant van de camera is gemakkelijk te bedienen en ik heb gemerkt dat je daarom vrij vaak wisselt tussen voorkeuren. Kleur, monochroom, creative…..de instellingen zijn snel gemaakt en je bent direct klaar om je foto te maken.

De eerste beelden gemaakt met de Olympus PEN-F

Zoals ik al eerder aangaf heeft deze Olympus PEN-F de nieuwste 20MP sensor aan boord en produceert foto’s met een resolutie van 3456×5184. Helaas wordt op het moment van schrijven van deze post het ORF formaat van de RAW bestanden nog niet ondersteund in de producten van Adobe (Camera RAW en Lightroom). Het is wachten op een update van Adobe en voorlopig zul je het moeten doen met Olympus Viewer 3.

Hieronder zie je 3 beelden die ik gemaakt heb met de Olympus PEN-F. De zwart-wit varianten zijn gemaakt in de stand “mono”. Onderaan deze post zijn alle sample foto’s opgenomen in een mooie gallery.

Olympus PEN-F VW

Olympus PEN-F Laurentis

Olympus PEN-F Wijaandekade

Later een volledige review van de Olympus PEN-F

Ik ben onder de indruk van de nieuwe sensor en de omzetting naar jpeg bestanden bij het gebruik van de creatieve instellingen. Het dynamische bereik van de sensor liegt er zo op het eerste gezicht ook niet om.

Houd het blog goed in de gaten. Op een later moment zal ik een uitgebreide review van deze mooie straatcamera posten. Ik weet na deze korte kennismaking namelijk zeker dat ik hem langer wil uitproberen in alle mogelijke situaties waarvoor deze topper gemaakt is. De Olympus PEN-F is namelijk een echte straattijger met ontzettend veel mogelijkheden en potentieel!

Goed gedaan Olympus!

Sample foto’s

Ben je benieuwd naar de kwaliteit van de foto’s die ik met de PEN-F heb gemaakt? Ik hebben ze op Flickr geplaatst en daar kun je de foto’s op volledige resolutie bekijken. Beelden van het mooie design vind je hier. Bekijk hier de actuele prijs van de Olympus PEN-F.

(Klik voor een groter exemplaar en gebruik de pijltjes toetsen (of swipe) voor de overige foto’s)

Foto’s: Richard Dijkstra, Preview: Spiegelloos.nl

Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte