Achteraf scherpstellen met nieuwe Panasonic firmware
Wie wil dat nou niet? Je camera richten op een onderwerp, afdrukken en op een later moment bepalen welk deel van het onderwerp je scherp in beeld krijgt. Tot voor kort was dat onmogelijk, maar Panasonic heeft het vandaag mogelijk gemaakt met een firmware update voor de modellen GX8, G7 en de FZ300. Alleen deze modellen ondersteunen de nieuwe techniek, omdat Post Focus bouwt op 4K en DFD (Depth From Defocus). Hoe werkt die post-focus techniek en waarvoor kun je gebruiken?
In de nieuwe firmware: Panasonic Post Focus techniek
De Panasonic Post Focus maakt gebruik van twee technieken: de 4K-filmfunctie en het ‘Depth-from-defocus’-systeem, waarbij de camera snel heen en weer focust om scherp te stellen op het onderwerp. Als je wilt nalezen wat beide technieken inhouden, dan kun je dat in onze eerdere review van de G7 camera lezen.
Door de 2 technieken te combineren ontstaat er een beeldbestand waar veel informatie in zit. Dit doet de camera als volgt. In het instellingen menu activeer je de optie “Post-focus” en je maakt je compositie. Het is wel een beetje vreemd dat je dan meteen je ingestelde focuspunt kwijt bent, want je bent gewend om het haarkruisje te richten op het deel van je beeld wat je scherp wilt hebben. Dat hoeft nu natuurlijk niet meer, want álles wordt scherp vastgelegd…..het hele beeld!
Je diafragma en bijvoorbeeld je ISO waarde zijn wel nog gewoon in te stellen. Op het moment dat je afdrukt zie je alle AF punten oplichten in je zoeker (alles binnen 1 seconde, afhankelijk van de focussnelheid van je lens) en de camera maakt 30 beelden (4K techniek) en slaat deze op. In het scherm van je camera kun je vervolgens kiezen op welk punt je de focus wilt hebben en dit beeld kun je dan opslaan als een 8MB jpg bestand. Hieronder zie je twee jpg bestanden die we hebben gemaakt van een afdruk van een bureau. We hebben op het scherm van de camera eerst het horloge aangeklikt en een 8MB opname opgeslagen. Hetzelfde hebben we gedaan met de focus op de mooie Fujinon 16-55mm F2.8 lens.
Nadat we de testbestanden op de computer hadden geïmporteerd, kwamen we erachter dat deze techniek evenzo eenvoudig als briljant is. Want wat de camera in werkelijkheid doet is voor zijn volledige scherptediepte een film maken met iedere keer een verder focuspunt. Daarna is het voor de software alleen nog een kwestie van het juiste sensor focuspunt koppelen aan een afstand en je kunt met je vinger op het scherm je focusobject kiezen.
Bovenstaande opname hebben we met de GX8 camera gemaakt met uiteraard de laatste firmware, met daarop de Panasonic Leica Summilix 25mm F1.4 gemonteerd op diafragma 1.4 om een mooie scherptediepte te creëren. We merkten overigens wel dat deze lens 4 seconden nodig had om “van voor tot achter” de opnames te maken, terwijl de Panasonic X 12-35 F2.8 lens er maar 1 seconde over deed.
Mogelijke toepassingen voor Post Focus
Kiezen welk onderwerp je isoleert en dan ook nog eens achteraf moet een waar succes worden in de bruidsfotografie. Op het moment van ringen uitwisselen, elkaar een kus geven of het uitspreken van het ja-woord kan het interessant zijn om net even een ander focuspunt te kiezen of om juist de ringen scherp in beeld te hebben als je er net iets naast zat.
Ook bij het fotograferen van (huis)dieren is het gemakkelijk om de focus “even” op de ogen of bijvoorbeeld de natte snuit te leggen. Maar ook gewoon bij het vastleggen van familiekiekjes of alledaagse taferelen kan het leuk zijn om met de focus te spelen.
Conclusie
Panasonic heeft volgens ons met de toevoeging van de post-focus techniek ook écht iets toegevoegd aan de GX8, G7 en FZ300 camera’s. Wij vinden het een sublieme actie om 2 bestaande technieken te combineren tot een uiterst handige, leuke nieuwe functie voor de camera’s. Het is een mooie techniek die je volgens ons nog vaak zult gebruiken.
Goed gedaan Panasonic! Wat kunnen we nog meer van jullie verwachten?
Foto’s: Richard Dijkstra, Review: Spiegelloos.nl
Reacties