Selecteer Pagina

Review: Panasonic G7 software en bediening

Review: Panasonic G7 software en bedieningScore 80 %Score 80 %

In reviews van camera’s is het gebruik en de software van de camera vaak een ondergeschoven kindje. Daarom in dit item speciale aandacht voor beide punten van deze verrassende Panasonic G7 camera.

Bijzondere features van de G7

Als je onze algemene review van de G7 nog niet gelezen hebt, dan is dit je kans. De camera is een echte alleskunner gebleken, mede door het feit dat er zoveel features zijn geleverd met deze nieuwste telg in de G-lijn. 4K foto- en filmfunctie zijn daarbij de nieuwkomers. De voorkeuze knop voor de aandrijfstand kwamen we alleen eerder tegen bij de grotere GH4.

Er zijn een aantal factoren en features die de G7 bijzonder maken in zijn segment. Dat is allereerst de eerder genoemde 4K foto- en film mogelijkheid. DFD (Depth from Defocus) technologie is ingebouwd om nog sneller te kunnen scherpstellen. Daarnaast heeft hij een nieuwere 16MP sensor, waarmee je op hogere ISO waarden nog heel fatsoenlijke foto’s kunt maken. Onderstaande foto is gemaakt op ISO3200 op F6.3, 1/250s.

RAD-20150916-1010661

De G7 zal grofweg door 2 verschillende stromingen fotografen gebruikt worden: door de (semi)professionele fotograaf die alles in RAW fotografeert, of de hobby fotograaf die de camera instelt om JPG bestanden te produceren. Waarom is dit verschil nu zo belangrijk horen we je vragen. Dat zullen we hierna uitleggen  aan de hand van een paar voorbeelden.

Als er op RAW geschoten wordt, dan voert de camera geen enkele verandering door op de genomen foto. Wat de sensor ziet, zal rechtstreeks naar een RAW-bestand geschreven worden. Als de camera daarentegen op JPEG ingesteld staat, komt de software van de camera om de hoek kijken om leuke dingen te doen met de foto. De meest bekende veranderingen zijn bijvoorbeeld de witbalans, scenes (zwart-wit, kaarslicht etc.) en scherpte- en kleur veranderingen.

De G7 is dan ook in staat om onder hele moeilijke lichtcondities (bijna donker) toch aardige foto’s te produceren zonder een statief te gebruiken. Dat doet hij door, na een speciale instelling te activeren, meerdere foto’s achter elkaar te maken en samen te voegen tot 1 foto met zo min mogelijk ruis erin. Eigenlijk is dit dus een vorm van in-camera ruisreductie.

RAD-20150915-1010569

Deze foto is (uit de hand!) gemaakt met de “iHandh. nachtop.” functie (de handleiding geeft geen vertaling) op 1/50s F2.5 bij ISO3200. Het zijn 6 opnames, welke zijn samengevoegd om de ruis te kunnen verwijderen. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid om panorama foto’s te maken in een hoog tempo. Dit is geen schokkende functionaliteit tegenwoordig, maar werkt op deze camera wel razendsnel. De camera maakt meerdere opnames, terwijl de software heel rap deze foto’s aan elkaar plakt voor een mooie panorama foto.

Het menu van de Panasonic G7

Panasonic camera’s hebben al langere tijd dezelfde opbouw van het menu en de functieknoppen. Er zijn in het hoofdmenu 5 tabbladen opgenomen:

  1. Opname
  2. Bewegend beeld
  3. Voorkeuze
  4. Set-up
  5. Afspelen

Deze menustructuur is even wennen, aangezien het verschil tussen Voorkeuze en Set-up wellicht niet meteen duidelijk is. Set-up is de algemene “grond instelling” van de camera en hier vind je dan ook opties die voor zowel foto als film en afspelen gelden.

Screen Shot 2015-09-24 at 10.38.54Bij voorkeuren kunnen de specifieke persoonlijke voorkeuren ingevoerd worden (focus peaking, zebra patroon, AF+MF etc.) en deze kunnen ook aan 1 van de 3 voorkeuze knoppen gekoppeld worden. Als je vervolgens de knop op de C-stand zet, kun je in het scherm kiezen voor 3 verschillende voorkeursposities (C1, C2 en C3). Dat is erg handig om bijvoorbeeld je straatfotografie voorkeur (hoge ISO, zwart-wit scherm etc.) alvast ingesteld te hebben.

De handleiding die bij de camera geleverd wordt, kent dezelfde opbouw als de menustructuur op de camera zelf. Zo is het handig om per menu-item de mogelijkheden van de camera te ontdekken. De 10 programmeerbare functieknoppen (5 fysiek en 5 op het scherm) kunnen naar eigen voorkeur ingesteld worden. De ervaring leert dat het heel handig is om je eigen voorkeuren aan de knoppen te koppelen, zodat je “in het veld” ook meteen de juiste instellingen kunt veranderen. Naast al deze functieknoppen is er ook nog een “quick-menu” aanwezig (standaard onder de Fn2-knop) die je naar eigen inzicht kunt instellen en waar je enorm veel functies snel tot je beschikking hebt. Hieronder zie je een voorbeeld van dit quick-menu.

RAD-20150918-1150760

De software in combinatie met de nieuwe Venus Engine

De nieuwe “Venus IX ISP chip” om precies te zijn, is de nieuwste quad-core processor die onder andere ook in de GH4 en de LX100 wordt gebruikt. Deze processor is in staat om 4K video bij 200Mbit en continu afdrukken met 12fps te ondersteunen. En dat is te merken ook! Deze Venus Engine in de G7 is erg snel en zorgt ervoor dat de camera snel en intuïtief reageert op aanpassingen die de fotograaf doorvoert met behulp van de vele knoppen en wieltjes. Je hoeft niet te wachten op je foto op het scherm aan de achterkant en ook de de scrollwieltjes hebben geen vertraging. Het diafragma instellen op de GX7 bijvoorbeeld (met een oudere venus Engine) kent een flinke vertraging in de lichtmeter op het scherm.

Conclusie

Ook in de G7 heeft Panasonic de menustructuur aangehouden die in alle andere modellen te vinden is en is soms wat verwarrend. Vooral “voorkeuze” en “set-up” worden wel eens door elkaar gehaald. Door zijn 5 fysieke functieknoppen en 5 extra functieknoppen op het scherm is de camera helemaal naar de hand te zetten. Onze ervaring leert dat het erg nuttig is om hier wat tijd aan te besteden, want niemand wil een foto moment missen, omdat hij aan het zoeken is op zijn camera naar de juiste instelling of knopje. Panasonic heeft voor de G7 de meest snelle processor uitgekozen en dat is in het gebruik ook goed te merken. Het is een soepele en zeer vlotte camera!

Samples

Deze foto’s zijn allemaal met de G7 gemaakt en hebben we ook in volledig formaat op Flickr gezet.

Foto’s: Richard Dijkstra, Review: Spiegelloos.nl

 

Review

80 %

Samenvatting De G7 is een prima mid-range Micro Four Thirds camera gebleken, mede dankzij de grote hoeveelheid features die met de camera geleverd wordt en de mogelijkheid om op hoge ISO waarden kwalitatief goede foto’s te maken. Tel hierbij op dat je 4K foto’s en 4K films kunt maken voor nog geen EUR700 en je hebt de perfecte foto- en video camera die je ook goed kunt gebruiken als backup body. De G7 heeft ons verrast!

Bouw kwaliteit
60 %
Gebruiksgemak
75 %
Foto kwaliteit
80 %
Video kwaliteit
85 %
Specificaties
90 %
Prijs / Kwaliteit
90 %
Advertentie

Over de auteur

Richard

Richard is de oprichter van spiegelloos.nl. Als hij niet buiten aan het fotograferen is, of nieuwe camera's en lenzen aan het testen, dan schrijft hij reviews en algemene blog artikelen voor Foka en Spiegelloos.nl

Volg Spiegelloos

Blijf op de hoogte