Review: Panasonic GX8 met de nieuwe 20MP sensor
Het lijkt wel of deze GX8 naar de sportschool is geweest, want hij is een stuk gespierder dan zijn voorganger de GX7. Hij heeft een nieuwe sensor en nieuwe stabilisatie en is stof- en waterdicht geworden. Allemaal elementen die ervoor zorgen dat dit een aantrekkelijke systeemcamera kan zijn. Waarom kan zijn? Wij zochten voor je uit of het ook echt zo is en of al deze features ervoor zorgen dat we ook echt mooiere en scherpere beelden kunnen maken. En we kunnen het alvast verklappen: door zijn nieuwe sensor is hij een stuk beter geworden! Dit is de beste systeemcamera van Panasonic die op dit moment te verkrijgen is.
De dubbele stabilisatie meteen proberen
Volgens DxOMark heeft de Panasonic GX8 op dit moment ook de beste sensor in het systeemcamera segment. Hij scoort hierbij een fractie beter dan zijn directe concurrent: de Olympus OM-D E-M1.
Natuurlijk willen we de camera – en vooral de nieuwe sensor – meteen goed aan de tand voelen en schroeven er de 12-35mm F2.8 Lumix G X vario lens op. Deze combinatie heeft een aantal voordelen. Naast het feit dat de combi stof- en waterdicht is (de 12-35 was dat al), kunnen we ook gebruik maken van het Dual-IS (Dual Images Stabilisation) systeem. Althans….dat dachten we, want er moet eerst een update (v1.3) op de lens gezet worden om deze feature te kunnen gebruiken.
Onderstaande foto is de eerste foto die we hebben gemaakt aan de keukentafel om het Dual-IS systeem te testen. We zaten zo’n 2,5 meter verwijderd van de ananas en hebben met 35 mm zoom gefocussed op de kroon van de ananas. Het resultaat is indrukwekkend, zeker gezien het feit dat deze foto uit de hand gemaakt is met de lens op een flinke tele-stand. Normaal gesproken zouden we zonder stabilisatie zeker een sluitertijd van 1/50 nodig hebben om nog een fatsoenlijke foto te kunnen maken. Deze foto is gemaakt op f2.8 en 1/4s (!). Deze Dual-IS in combinatie met de nieuwe sensor schept hoge verwachtingen, zeker voor het fotograferen onder moeilijke lichtomstandigheden.
De specificaties en features van de GX8
De bekendste verbeteringen van de Panasonic GX8 zijn de dual I.S. en de nieuwe 20MP sensor. Maar daarnaast heeft de GX8 ook nog een flink aantal kleine veranderingen en verbeteringen ondergaan waarvan we er een aantal benoemen.
Geen Multi Aspect Sensor
Bij de Panasonic GX8 heeft Panasonic er weer voor gekozen om geen multi aspect sensor erin te stoppen. “Multi aspect” zegt eigenlijk al genoeg: je kunt met een sensor verschillende verhoudingen instellen en gebruiken. Doordat zo’n sensor ontbreekt in de GX8, houd je voor een 2:3 formaat effectief 18MP over van de 20MP.
Starlight AF: Autofocus in het donker.
Panasonic beweert dat de nieuwe GX8 kan scherpstellen bij -4EV, terwijl andere camera’s al ophouden bij 0EV. Maar Panasonic maakt het nog erger met Starlight AF. Dit houdt in dat een heel klein lichtpuntje (ster) voldoende is om scherp te kunnen stellen.
Beeldscherm en zoeker
Het OLED scherm van de GX8 heeft een contrastratio van 1:10000 en is een van de scherpste schermen die we tot nu toe op een camera hebben gezien. Het scherm heeft touch mogelijkheid en kan daardoor, net als bij de GX7, gebruikt worden om af te drukken. Je klikt simpelweg op het scherm waar je de focus wil hebben en de camera drukt meteen na het scherpstellen af. Helaas is ook dit scherm bijna niet te gebruiken bij scherp zonlicht en moet je dus overschakelen naar de zoeker.
Deze elektronische zoeker (OLED live viewfinder) heeft een vergroting van 0,77x en 2360K beeldpunten. Je kunt de zoeker ook gemakkelijk opklappen, zodat je van bovenaf op de body in de zoeker kunt kijken. Dit is erg handig gebleken bij het fotograferen vanaf een laag standpunt en geeft ons een beetje het gevoel alsof je met een Rolleiflex aan het fotograferen bent.
Toekomst: Post focus techniek
Panasonic heeft plannen om de 4K filmtechniek te gaan combineren met de Depth From Defocus (DFD) techniek. Hierdoor kunnen er razendsnel 30 beelden per seconden gemaakt worden met iedere keer een ander focuspunt. Het idee is dat je daarna door het aanraken van het scherm, na het maken van de foto, je eigen focuspunt kunt kiezen. Deze functionaliteit komt beschikbaar in een nieuwe versie van de firmware en wordt eind november 2015 verwacht.
Het design en de knoppen van de Panasonic GX8
Deze nieuwe versie van de systeemcamera is flink uit de kluiten gewassen. Zoals we eerder aangaven lijkt het wel of hij naar de sportschool is geweest, want hij voelt met zijn metalen body flink zwaar en solide aan. Hij is ook een stuk groter geworden vergeleken met zijn voorganger de GX7.
De knoppen van alle Panasonic camera’s zijn op dezelfde manier verdeeld over de body en kennen dezelfde structuur. In een eerdere review van de G7 hebben we al uitgebreid stilgestaan bij de layout en de software. Het enige nieuwe punt aan de GX8 is zijn belichtingswiel die onder de mode selector zit. Hiermee kun je handmatig -3 en +3EV compenseren. Iets wat we in de praktijk niet veel gebruiken, aangezien je veel gemakkelijker deze functie kunt toewijzen aan een van de scrollwieltjes. De GX8 heeft ook een externe microfoon ingang gekregen die gecombineerd wordt met de afstandsbediening ingang. De bekende HDMI en AV out zijn ook weer opgenomen.
Panasonic GX8 Dual Image Stabilisation
Het Dual I.S. systeem van de GX8 is zeer effectief gebleken in de hierboven beschreven “ananas test”. De sensorstabilisatie van de GX8 gecombineerd met een lens met O.I.S. functionaliteit levert 3,5x betere stabilisatie op in groothoekstand en 1,5x in de telestand. In de test samen met de E-M1 van Olympus is deze laatste toch wel de baas gebleken boven de GX8, alhoewel het verschil niet groot meer is.
Panasonic GX8 4K foto- en film mogelijkheden
De bekende 4K film- en fotofunctie is ook opgenomen in de GX8. Het spontaan omzetten van een 4K film moment naar een 8MP jpeg foto is een fluitje van een cent en levert vaak hele spontane foto’s op.
Toen wij de G7 van Panasonic onder handen namen, hebben we gekeken naar deze 4K functies en dezelfde functies zijn opgenomen in de GX8. Lees hier de test.
Resolutie en ruis van de Panasonic GX8
Om de nieuwe sensor goed te kunnen testen op resolutie en ruis hebben we de Panasonic Leica DG Summilux 25mm F/1.4 lens gebruikt op zowel de nieuwe GX8 en als de GX7. Onderstaande foto is gemaakt bij ISO3200, F/5.0, 1/125s. Meteen daaronder hebben we een 1:1 uitvergroting opgenomen van een deel van de foto. Hierin valt te zien dat de GX8 iets minder ruis in zich heeft vergeleken met de GX7. Het verschil is niet groot. Voor de foto’s in volledige resolutie moet je onderaan de pagina kijken, of op Flickr.
De titanenstrijd tussen de Panasonic GX8 en de Olympus OM-D E-M1
Op hetzelfde moment dat we de GX8 aan het testen waren, hadden we ook de Olympus OM-D E-M1 in de tas zitten. En natuurlijk hebben we beide camera’s getest met hun eigen “pro” lens. De GX8, samen met de 12-35 F/2.8 lens tegen de E-M1 met de 12-40 F/2.8 lens. Op een later moment zullen we de resultaten van deze vergelijking posten.
Conclusie
Het is niet voor niks dat dit de beste Panasonic systeemcamera is die momenteel beschikbaar is. Panasonic heeft er alles aan gedaan om alle features die momenteel te krijgen zijn in deze GX8 te stoppen: 4K, stabilisatie, nieuwe sensor, de lijst is te lang om nogmaals te herhalen. Wij denken dat dit de beste systeemcamera is, ook als je hem vergelijkt met de OM-D modellen. Als je niet veel om 4K filmen geeft, dan kun je ook nog overwegen om naar de e-M5II of de E-M10II te kijken. De eerder geteste Panasonic G7 levert ook veel features voor een lagere prijs en is het overwegen zeker waard.
Maar als je gewoon op zoek bent naar de beste systeemcamera, koop dan de GX8! Alhoewel, spaar eerst even flink, want met zijn verkoopprijs van €1.199,- is hij wel aan de prijs.
Sample foto’s
Deze foto’s zijn allemaal met de GX8 gemaakt en hebben we ook in volledig formaat op Flickr gezet.
Foto’s: Richard Dijkstra, Review: Spiegelloos.nl
Review
85 %
Samenvatting ij denken dat dit de beste systeemcamera is, ook als je hem vergelijkt met de OM-D modellen. Als je niet veel om 4K filmen geeft, dan kun je ook nog overwegen om naar de e-M5II of de E-M10II te kijken. De eerder geteste Panasonic G7 levert ook veel features voor een lagere prijs en is het overwegen zeker waard.
Reacties